Klangfestivalen

23.-25. august 2024

  • Klangfestivalen
  • Årets festival
  • Artister
  • Program
  • Billetter
  • Praktisk
  • Historie
    • Om festivalen
    • Tidligere festivaler
      • Klangfestivalen 2023
      • Klangfestivalen 2022
      • Klangfestivalen 2021
      • Klangfestivalen 2020
      • Klangfestivalen 2019
      • Klangfestivalen 2018
      • Klangfestivalen 2017
      • Klangfestivalen 2016
      • Klangfestivalen 2015
      • Klangfestivalen 2014
    • Klangturnéen
      • Klangturneen 2021
      • Klangturnéen 2019
      • Klangturnéen 2017
      • Klangturnéen 2015

Artister 2019

André Roligheten (1985), saksofonist, komponist, fra Skien
André har gått på jazzlinja i Trondheim og Oslo og gjort seg bemerket i duoen Albatrosh med Eyolf Dale, og band som Team Hegdal, Trondheim Jazzorkester, Gard Nilssen’s Acoustic Unity og Waldemar 4 (med Trygve Waldemar Fiske). Han har jobbet med en lang rekke sentrale musikere, som Theo Bleckmann, Django Bates, Bugge Wesseltoft, Per Zanussi og Ola Kvernberg, for å nevne noen, og har fått mye oppmerksomhet for albumet ”Homegrown” fra 2017 med eget materiale og kvartett i eget navn, og årets utgivelse “Departure” med Eyolf Dale. André spiller i inn- og utland og på mange plater, får priser, blir rost av kritikere og tatt imot av publikum for sitt varme, overraskende og inspirerte spill. Han kommer til Klangfestivalen for fjerde gang, vi hører ham fredag kveld med Ann Helen Moen og Atle Sponberg, og i jazzmannfolkrekka Roaldsnes Fem som spiller verkstedkonsert med tangoduoen Casal/Ryeng lørdag ettermiddag, og konsertgudstjeneste søndag.

Ann Helen Moen (1969), sopran, fra Molde
Ann Helen er utdannet fra Griegakademiet i Bergen og Operaakademiet i København før hun ble ansatt ved operaen i Graz, Østerrike. Hun har sunget over hele Europa og i USA, hvor hun hadde sin debut i Carnegie Hall med bl.a. Leif Ove Andsnes. Med stor stemme, sterk tilstedeværelse og overbevisende musikalitet har hun sunget mange av operaverdens store kvinneroller, som Donna Anna, Donna Elvira og Zerlina i ”Don Giovanni”, Grevinnen i ”Figaros bryllup”, Pamina i ”Tryllefløyten”, Mimi i ”La bohème”, Lauretta i ”Gianni Schicchi” og, i år, Lady Macbeth på Operaen i Kristiansund. Hun har sunget på operascener i Oslo, Hannover, Zürich, København og Paris for å nevne noen, og konsertscener verden rundt, som Japan, Leipzig og Bergen. Hun sang også i operaen ”Fiskaren Rasmus og felemusikken” av Knut Anders Vestad til Vågøy kyrkjes 100-årsjubileum i 2004. Til Klangfestivalen kommer hun for tredje gang, i år hører vi henne fredag kveld med Atle Sponberg, André Roligheten, Hayden Powell, Henning Sommerro og tangoduoen Casal/Ryeng, og lørdag kveld i «Edvard Hoem 70/50».

Arild Hammerø (1982) gitarist, vokalist, komponist, fra Hustad
Arild og gitaren har fartstid fra hovedstadens vise- og poesimiljø, fra vidde-blues-sensasjonen Atlanter med Jens Carelius, progbluesbandet Tenderton, og som soloartist. Han har jobbet med Siri Nilsen og elektronikaduoen Ost & Kjex, platedebuterte i eget navn i 2008 med albumet ”Dagen som Gryr”, og  skrev bestillingsverket ”Bjørnsound” til Norsk Litteraturfestival i 2010. Arild besøkte Klangfestivalen i 2017 med duoen Hammer & Hersk med Daniel Herskedal. I år hører vi ham på Hoem grendahus lørdag ettermiddag med Endre Ruset, Hayden Powell og nyskrevet materiale om oppvekst på Hustadvika.

Atle Sponberg (1964), fiolinist, fra Gjøvik
Atle studerte ved Norges Musikkhøgskole før turen gikk videre til Amsterdam og Salzburg. Han er en av de mest profilerte fiolinister i sin generasjon med en milelang merittliste som inkluderer konserter, turneer, plater og priser. Han har vært solist med Oslo Filharmoniske orkester, Kringkastingsorkesteret, Bergen Filharmoniske, Kristiansand symfoniorkester, Tromsø kammerorkester og Pori Sinfonietta i Finland, har gjestet festivaler i England, Irland, Finland, Italia, Tyskland, Danmark, Sverige, Nederland, Australia og Norge og spilt med navn som Adrian Brendel, Prya Mitchell, Christian Poltera, Kathryn Stott, Jan Erik Gustavson, Alexander Sitkovetski, Piers Lane, Henning Kraggerud, Arvid Engegård, Håvard Gimse, Øystein Birkeland og Helge Iberg fra den klassiske verden, i ensembler som Vertavokvartetten, Enggårdkvartetten og Tango for 3, og som sidemann med så ulike musikere som Wenche Myhre, Tine Ting Helseth, Dimmu Borgir, Vidar Busk og deLillos! Atle har også en stor lidenskap for argentinsk tango, som han har studert i Buenos Aires med fiolinlegenden Soares Paz og spilt i flere år med akkordeonist Frode Haltli. Atle spiller på en fiolin laget av Giovanni Battista Guadagnini i Milano i 1752, utlånt av Sparebankstiftelsen. Han kommer til Klangfestivalen for andre gang og vi hører ham fredag kveld med Ann Helen Moen og tangoduoen Casal/Ryeng, og lørdag kveld i konserten «Edvard Hoem 70/50».

Berit Opheim (1967), sanger, fra Voss
Berit er utdannet ved Bergen Musikkonservatorium og Norges Musikkhøgskole. Hun var frontfigur i jazz/folkemusikkbandet Orleysa og solist i Bergen Domkantori, men det er som folkesanger og kveder hun har gjort seg mest bemerket, med Spelemann-nominasjon for debutalbumet «Eitt steg» (1996), utgivelser med bandet Utla med Karl Seglem, folkemusikkversjonen av Tryllefløyten (2004), trioen BNB med Nils Økland og Bjørn Kjellemyr, og Gammleng-prisen i klassisk folkemusikk i 2003. Samarbeidet med Karl Seglem går tilbake til debutalbumet og inkluderer flere plateutgivelser og mange konsertprosjekter. Berit fornyer alt hun synger, med innlevelse og overbevisende musikalitet. Hun kommer til Klangfestivalen for første gang, vi hører henne på åpningskonserten “Nye Nord” fredag med Karl Seglem, Sigurd Hole, Tore Sandbakken og elever fra Fræna kulturskule, og i avslutningskonserten «Draumkvedet» søndag med Karl Seglem og Kåre Nordstoga.

Dag-Filip Roaldsnes (1984), jazzpianist, komponist, arrangør, fra Valderøy
Dag-Filip fant tidlig veien til Ungjazz i Ålesund, og videre til jazzstudier ved Norges Musikkhøgskole. Han har jobbet med folk som Karl Seglem, Frode Haltli, Anja Skybakmoen og Hanna Paulsberg, spilt med The Margarets og Ålesund Strykekvartett, Mats Eilertsen og Kåre Nymark jr, Nils-Øivind Haagensen og Edvard Hoem, og gjort seg bemerket med bandprosjekter og to album i eget navn – det tredje er rett rundt svingen. Med musikalsk bakgrunn fra bedehus og jazz til europeisk kunstmusikk maler Dag-Filip med mange farger i paletten. Han har spilt på Klangfestivalen siden starten i 2014, som solist, bandleder og komponist. På årets festival hører vi ham som leder for jazzstjernelaget Roaldsnes Fem, som spiller verkstedkonsert med tangoduoen Casal/Ryeng lørdag ettermiddag, og konsertgudstjeneste søndag.

Edvard Hoem (1949), forfatter, fra Hoem
Edvard er en av landets mest respekterte og leste forfattere. Oppvokst på Hoem noen steinkast fra Vågøy kyrkje møtte han bibelen i barndomshjemmet, eksistensialismen og verdenslitteraturen som tenåring i Molde, teatret og den politiske radikaliseringen som student i Oslo. Forfatterskapet begynte med poesi, gikk videre til romaner, skuespill, librettoer, sanger, salmer, gjendiktninger, ikke minst av Shakespeare, biografier, essays. Han er prisbelønt, kritikerrost og etterspurt, og har besøkt de fleste byer, tettsteder, veikryss, knauser og nes i landet. De siste årene har han skrevet romaner om de som utvandret til Amerika og de som ble hjemme. Edvard har hatt ulike litterære og musikalske programmer på Klangfestivalen siden starten i 2014. I år er Edvard 70 år samtidig som det er 50 år siden han debuterte som forfatter. Festivalen markerer dobbeltjubileet med en salmekonsert torsdag kveld og en festkonsert lørdag kveld, begge med Edvard som hovedperson.

Elever fra Fræna kulturskule
For andre år på rad samarbeider festivalen med Fræna kulturskule, i en rekke seminarer og en festivalkonsert. Årets elevensemble er en livlig og sammensatt gjeng som har jobbet med Karl Seglem gjennom våren, og spiller åpningskonsert fredag med Berit Opheim, Karl Seglem, Sigurd Hole og Tore Sandbakken.

Ellen Schiøtt (1979), prest, fra Namsos og Vestnes
Ellen har studert både teologi, medisin, historie og hebraisk, og har jobbet som prestevikar i Møre bispedømme i fire og et halt år, ett av dem i Fræna. Ellen kommer fra en familie med musikere i flere generasjoner og har selv lang fartstid som korsanger, i Schola Cantorums ungdomskor (Molde), Nidarosdomens oratoriekor (Trondheim), Majorstua kammerkor og Filharmonisk kor (Oslo). Ellen kommer til Klangfestivalen for første gang, vi hører henne som liturg på konsertgudstjenesten søndag.

Endre Ruset (1981), poet, fra Molde
Endre har oppvekst og skolegang fra Molde, gikk på Buskerud folkehøgskole, Skrivekunstakademiet i Hordaland og Universitetet i Bergen. Han har vært involvert i Bjørnsonfestivalen siden 1992, de første årene som frivillig. Siden forfatterdebuten samme år med den kritikerroste diktsamlingen «Ribbeinas vingespenn» har han utgitt dikt, fått Bjørnson-stipend, ledet Norsk Litteraturfestival (Sigrid Undset-dagene) fra 2009 til 2011 og høstet anerkjennelse for nyskapende språk og personlige sansinger. Endre kommer til Klangfestivalen for første gang, vi hører ham lørdag ettermiddag på Hoem grendahus med Arild Hammerø og nytt materiale om oppvekst på Hustadvika.

Finn Ove Kaldhol (1952), sokneprest, fra Ulstein
Finn Ove tok artium i Volda og studerte teologi ved Misjonshøgskolen i Stavanger. Han har arbeidet i Det Norske Misjonsselskap i 30 år, 18 av dem i Kamerun, som han fremdeles farter til. Han har vært sokneprest i Vågøy og Myrbostad sokn siden 2011 og har hatt en hånd på rattet siden festivalstart, både i overført og konkret betydning. I år hører vi ham i konsertgudstjenesten søndag.

Gunn Sissel Bakken Håseth (1967), kantor, dirigent, fra Kvernes
Gunn Sissel studerte kirkemusikk ved Musikkonservatoriet i Trondheim og har vært kantor i Vågøy og Fræna siden 1997. Gunn Sissel har trukket i festivaltrådene siden starten i 2014, og leder festivalens eget Klangkor som vi hører på salmekonserten torsdag kveld, jubileumskonserten “Edvard Hoem 70/50” lørdag kveld, og konsertgudstjenesten søndag.

Hayden Powell (1983), trompeter, komponist, engelskmann fra Molde
Hayden trådte sine musikerbarnesko i korpsmiljøet i Molde og tradjazz-bandet Dixi. Siden ble det jazzlinjer i Trondheim og Oslo, kritikerroste prosjekter og plater, mange jern i ilden og stor suksess i inn- og utland. Med original, leken og dynamisk kammerjazz har Hayden Powell Trio spilt konserter og på festivaler over hele landet, og utgitt kritikerroste plater, sist fjorårets ”Six Comissions”. Samtidig har Hayden spilt i prosjekter med Ola Kvernberg, Albatrosh (med André Roligheten), Trondheim Jazzorkester og Valkyrien Allstars, og med folk som Natacha Atlas og Solfrid Molland. Hayden kommer til Klangfestivalen for fjerde gang, vi hører ham sammen med makker André i fredagens kveldskonsert med Ann Helen Moen, Atle Sponberg, Henning Sommerro og tangoduoen Casal/Ryeng, på kafékonsert på Grendahuset med Arild Hammerø og Endre Ruset, og i Roaldsnes Fem, som spiller verkstedkonsert med  Casal/Ryeng lørdag ettermiddag, jubileumskonserten “Edvard Hoem 70/50” lørdag kveld, og konsertgudstjeneste søndag.

Henning Sommerro (1952), komponist, artist, multiinstrumentalist, fra Surnadal
Siden gjennombruddet med Vårsøg i 1977 har Henning føket inn- og utland rundt i alle slags konstellasjoner og på egen hånd. Han har spilt med de fleste, kjente og ukjente, Erik Bye og Sigmund Groven, John Pål Inderberg og Bjørn Alterhaug, Arve Tellefsen og Palle Mikkelborg, Åge Alexandersen og Trondheimsolistene for å nevne noen. Han har skrevet en lang rekke verk for teater, film, kor og ulike ensembler, messer, salmer – mange med Edvard Hoem – og en samling sanger som for lengst har blitt allemannseie. Henning lager musikkfest med både høytid og fyrverkeri hvor han enn viser seg, og er ikke lei av landeveien ennå. Han spiller på Klangfestival for femte gang, denne gangen hører vi ham på salmekvelden torsdag, og «Edvard Hoem 70/50» lørdag kveld.

Hilde Brunsvik (1959), sanger, låtskriver, forfatter, fra Moss
Hilde synger egne og andres låter i et veikryss hvor jazz møter soul og blues. Hun er utdannet idehistoriker fra Universitet i Oslo og sanger fra Complete Vocal Institute i København, har publisert noveller, romaner og en musikerbiografi, og utgitt flere album med egen og andres musikk. Hilde er Klangfestivalens grunnlegger, sjef og bakkemannskap, og vi hører henne i festkonserten for Edvard Hoem lørdag kveld.

Jan Arve Dyrnes (1973), varaordfører i Fræna, fra Tornes
Jan Arve er varaordfører i Fræna og arbeiderpartipolitiker med offentlige byggesaker og den forestående kommunesammenslåingen som viktige arbeidsfelt. Han var sentral i koordineringen av kommunens redningsarbeid da cruiseskipet Viking Sky havarerte i Hustadvika i mars i år. Jan Arve kommer til Klangfestivalen for første gang, og åpner festivalen fredag.

Karl Seglem (1961), saksofonist, komponist, poet, fra Årdalstangen
Karl fikk overlevert en saksofon på en korpsøving, med greptabell og beskjed om å gå hjem og finne ut hvordan han lagde lyd i dette instrumentet. Det fant han ut, siden har han skapt sitt eget særegne musikalske landskap med impulser fra frijazz, nordiske folketoner og noe som renner i dypet og kanskje ikke har noe sjangernavn. Musikken har ført ham til samarbeid med en lang rekke framstående musikere, som Håkon Høgemo, Andreas Ulvo, Kåre Opheim, Arve Henriksen, Berit Opheim, Terje Isungset, Jon Eberson og Daniel Herskedal. Han platedebuterte i 1983 med medelev fra Voss Folkehøgskule, nå avdøde Kenneth Sivertsen, siden har det blitt en lang rekke kritikerroste plater, konserter over store deler av verden, diverse Spellemann-nominasjoner, eget plateselskap, det velrenommerte NORCD, i tillegg til flere diktsamlinger og barnebøker. Tretti år etter at saksofonen ble stukket i hendene hans, kom et nytt instrument. Etter en konsert ga en mann ham et bukkehorn med ordene “ditta ska du ha”. Så var det å gå i gang igjen. Karl spiller på Klangfestival for fjerde gang, vi hører ham på åpningskonserten fredag med Berit Opheim og elever fra Fræna kulturskule, og på avslutningskonsert «Draumkvedet» på søndag, med Berit Opheim og Kåre Nordstoga.

Klangkoret
Klangkoret består av lokale og litt mindre lokale sangere som til vanlig synger i noen av de mange dyktige amatørkorene i regionen. Klangkoret har bidratt med stemmer, farger og liv ved konserter og konsertgudstjenester siden festivalstart i 2014. Koret ledes av Vågøy kyrkjes egen kantor Gunn Sissel Bakken Håseth, og kan høres på salmekonserten torsdag kveld, på jubileumskonserten “Edvard Hoem 70/50” lørdag kveld, og på konsertgudstjenesten søndag.

Kåre Nordstoga (1954), organist, komponist, arrangør, fra Notodden
Kåre fant veien til orgelkrakken i tidlig barndom og har siden holdt seg der. Han har studert ved Norges Musikkhøgskole og i England, og har vært domorganist i Oslo domkirke siden 1984. Kåre er etterspurt over hele Europa og har tett kalender, spiller konsert i Notre Dame og begravelse for en bostedsløs i Oslo med samme innsats, har fått Spellemannpris og Lindemannpris og er slått til ridder av St. Olavs orden, er en av samtidens betydeligste Bach-tolkere både på plate og konsert, samarbeider med eliten i norsk musikkliv og utallige amatørkor og –musikere landet rundt, både i den klassiske tradisjonen og innen folkemusikken. Kåre har tidligere spilt både Bach og Seglem på festivalen, og var også med i operaen ”Fiskaren Rasmus og felemusikken” av Knut Anders Vestad, til Vågøy kyrkjes 100-årsjubileum i 2004. Kåre kommer til Klangfestivalen for femte gang og vi hører ham i konsertgudstjenesten søndag, og avslutningskonserten «Draumkvedet» samme dag, med Berit Opheim og Karl Seglem.

Martin Casal (1984), gitarist, fra Buenos Aires
Martín beskriver tangokulturen som et språk han lærte ved å observere og lytte mens han gikk gjennom gatene i Buenos Aires, vandret i parkene, hang på kafeene. Med en bestemor som spilte bandoneon og en far som sang tango ved festlige anledninger var det nærliggende å velge musikken som livsvei. Han har studert gitar ved flere konservatorier i Buenos Aires, tilbragt lange kvelder og netter med improvisasjon og akkompagnement av sangere på Buenos Aires’ mange kafeer, spilt inn to album med bandet ”Va de Nuevo” og vært på flere Europa-turnéer med forskjellige grupper, i tillegg til å spille jevnlig på konsertscener og tangoklubber i Argentinas hovedstad. Martin kommer til Klangfestivalen for første gang, som halvparten av duoen Casal/Ryeng med bandoneonist Åsbjørg Ryeng, og er festivalens aller første utenlandsgjest. Vi hører ham fredag kveld med Ann Helen Moen og Atle Sponberg, og i verkstedkonserten med Roaldsnes Fem lørdag ettermiddag.

Randi Anita Dale, kornettist
Randi Anita startet sin musikerkarriere i skolekorpset i Elnesvågen, i Fræna Musikkorps og Molde Brassband. Hun studerte til Bachelor og Master i kornett på University of Salford i England med lærer og mentor David King, og spilte i flere år i et av Englands mest berømte brass band, Foden band, på konserter og turneer i hele Europa, inkludert flere konserter i legendariske Royal Albert Hall. Etter åtte år i England vendte hun hjem til Fræna og jobben som kulturskolerektor og skolekorpsdirigent på Tingvoll, før hun i 2017 begynte som kulturskole-rektor i Fræna kommune. Ved siden av rektorjobben dirigerer hun Fræna brass band, spiller principal i Molde Brassband, underviser og gjør freelanceoppdrag som kornettist. Randi Anita spiller på Klangfestivalen for første gang, vi hører henne i salmekonserten torsdag kveld med Edvard Hoem, Henning Sommerro og Klangkoret ledet av Gunn Sissel Bakken Håseth.

Sigurd Hole (1981), bassist og komponist, fra Rendalen
Sigurd spilte fiolin fra han var seks, men byttet ut fiolinen med et litt større strengeinstrument, kontrabassen, da han var tretten. Siden har han gjort seg gjeldende med innovativ og original tilnærming til instrumentet, sterkt influert av tradisjonsmusikk. Han spiller i ensembler som Tord Gustavsen trio/kvartett og Eple Trio, med musikere som Bugge Wesseltoft, Karl Seglem, Helge Lien, Jon Eberson, Trygve Seim, Nils Økland og Eli Storbekken. Sigurd har utgitt mer enn 30 album og turnert over store deler av verden, i Japan, India, Australia, New Zealand, Tyrkia, Tyskland, Storbritannia, Frankrike og Brasil. I 2018 lanserte han også solo- og trioprosjekt i eget navn med de kritikerroste albumene «Elvesang» og «Encounters». Sigurd kommer til Klangfestivalen for første gang, vi hører ham sammen med Berit Opheim, Karl Seglem og elver fra Fræna kulturskule på åpningkonserten fredag.

Tore Sandbakken (1985), perkusjonist, komponist, produsent, fra Trondheim
Tores første musikalske kjærlighet var Steely Dan og The Beatles før han fant fram til jazzen og den improviserte musikken. Han er utdannet ved Norges Musikkhøgskole og Rytmisk Musikkonservatorium i København, og er en allsidig og etterspurt perkusjonist med konserter i Norge, Europa, Japan og USA, med band som Mapping Oceans, Dag-Filip Roaldsnes Ensemble, Odd Steinar Albrigtsen Quintet, Speakeasy, Aphrodisiac og Bergljot. Han har jobbet med musikere som Jens Carelius, Jan Vardøen, Nils Petter Molvær, Arrigo Cappelletti og Stein Bull-Hansen, en Spellemann-nominasjon har det også blitt. Siden 2018 har Tore også vært ansatt som produsent for Jazzfest Trondheim. Tore har spilt på Klangfestivalen siden starten i 2014, i år hører vi ham på åpningskonserten fredag med Berit Opheim, Karl Seglem og elever fra Fræna kulturskule, og i stjernerekka Roaldsnes Fem, som spiller verkstedkonsert med tangoduoen Casal/Ryeng lørdag ettermiddag, og konsertgudstjeneste søndag.

Trygve Waldemar Fiske (1987), bassist, fra Frei
Trygve fant en elbass i kjelleren i barndomshjemmet, siden har det vært ham og bassen. Han har gått jazzlinja i Trondheim og Oslo, fått Shellstipend og jobbet med folk som John På Inderberg, Heidi Skjerve og Ine Hoem, og er fast medlem i Hanna Paulsberg Concept. Siden 2014 har han ledet den kritikerroste kvartetten Waldemar 4, med blant andre André Roligheten. Trygve spiller med groove, oppfinnsomhet og varme, og har spilt årlig på Klangfestivalen siden 2015. I år står han i jazzmannfolkrekka Roaldsnes Fem og spiller verkstedkonsert med tangoduoen Casal/Ryeng lørdag ettermiddag, og konsertgudstjeneste søndag.

Åsbjørg Ryeng (1992), bandoneonist, fra Trondheim
Åsbjørg studerte det argentinske tangotrekkspillet bandoneon på Norges Musikkhøgskole hos Per Arne Glorvigen, en av våre fremste utøvere på instrumentet, og spiller i flere av landets ledende tangoband, som Tangueros del Norte og Los Osos Polares (Isbjørnene), har vært med i prosjekter med Kringkastingsorkesteret og Trondheim symfoniorkester, og i musikalen ”Evita” på Det Norske Teatret. Hun har hatt flere studieopphold i Buenos Aires hvor hun har hun tatt timer med noen av verdens fremste bandoneonister som Juan José Mosalini, Julio Pane og Pablo Mainetti. Åsbjørg kommer til Klangfestivalen for andre gang, etter å ha spilt seg inn i alles hjerter i fjor med overbevisende og leken musikalitet. I år hører vi henne som del av tangoduoen Casal/Ryeng med Ann Helen Moen og Atle Sponberg fredag kveld, og i verkstedkonserten med Roaldsnes Fem lørdag ettermiddag.

 

Det finnes mange kirker som Vågøy, vakre bygninger i vakre landskap. Det er når man åpner munnen her inne og sier et ord, synger en tone, at man skjønner at akkurat her, i denne kirka på dette neset ved Frænafjorden i Romsdal, må det være en Klangfestival!

  • Tilbake til toppen

Copyright © 2025 Klangfestivalen