Klangfestivalen

23.-25. august 2024

  • Klangfestivalen
  • Årets festival
  • Artister
  • Program
  • Billetter
  • Praktisk
  • Historie
    • Om festivalen
    • Tidligere festivaler
      • Klangfestivalen 2023
      • Klangfestivalen 2022
      • Klangfestivalen 2021
      • Klangfestivalen 2020
      • Klangfestivalen 2019
      • Klangfestivalen 2018
      • Klangfestivalen 2017
      • Klangfestivalen 2016
      • Klangfestivalen 2015
      • Klangfestivalen 2014
    • Klangturnéen
      • Klangturneen 2021
      • Klangturnéen 2019
      • Klangturnéen 2017
      • Klangturnéen 2015

Artister 2017

André Roligheten
(f 1985) saksofonist, komponist, fra Skien
André har spilt saksofon siden han var åtte. Han har gått på jazzlinja i Trondheim og Oslo, spilt i band som Albatrosh (med Eyolf Dale), Team Hegdal, Trondheim Jazzorkester og Gard Nilssen’s Acoustic Unity, og jobbet med Theo Bleckmann, Django Bates, Bugge Wesseltoft, Per Zanussi og Ola Kvernberg, for å nevne noen. André spiller i inn- og utland og på plater, får priser, blir rost av kritikere og tatt i mot av publikum for sitt tighte, overraskende, varme og særpregede spill. Det er Andrés andre år på Klangfestivalen, i fjor holdt han publikum i ånde i fantasifullt samspill med makker Hayden Powell. I år spiller han i jazzmannfolkbandet Roaldsnes Fem, på verkstedkonserten lørdag kl 17, og konsertgudstjenesten søndag kl 12.

Anne Kleivset
(f 1960) dirigent, sanger, fra Halsa
Anne har studert kirkemusikk og pedagogikk ved Trøndelag musikkonservatorium og gregoriansk sang ved NTNU, i tillegg til omfattende private studier innen gregoriansk sang i Frankrike, Østerrike og Nederland, og sangerutdannelse fra Complete Vocal Institute i København. I 1992 startet hun det gregorianske koret Schola Sanctae Sunnivae, som hun har ledet siden. Foruten korets fem cd-er står hun bak en rekke konsertforestillinger og produksjoner som for eksempel ”Rex Olavus”, ”Johannesdøger”, ”Som en rose, som en lilje” og ”Mistero Buffo”. Hun arbeider også med sang som uttrykksform gjennom konserter, undervisning, kor, teater og folkemusikalske forestillinger. Anne kommer til Klangfestivalen for første gang, og leder Schola Sanctae Sunnivae i Henning Sommerros konsert lørdag kl 18, og i avslutningskonserten søndag kl 14.

Arild Hammerø
(f 1982) gitarist, vokalist, komponist, fra Hustad
Arild og gitaren har fartstid fra hovedstadens vise- og poesimiljø, fra viddebluessensasjonen Atlanter med Jens Carelius, progbluesbandet Tenderton, og som soloartist. Han har jobbet med Siri Nilsen og elektronikaduoen Ost & Kjex, platedebuterte i eget navn i 2008 med albumet ”Dagen som Gryr”, og skrev bestillingsverket ”Bjørnsound” til Norsk Litteraturfestival i 2010. Duoen Hammer & Hersk med Daniel Herskedal har vært aktive siden 2012. Arild spiller på Klangfestival for første gang, og kan høres fredag kl 20 i konserten Hammer & Hersk.

Dag-Filip Roaldsnes
(f 1984) jazzpianist, komponist, fra Valderøy
Som unggutt fant Dag-Filip veien til Ungjazz i Ålesund, og videre til jazzstudier ved Norges Musikkhøgskole. Han har jobbet med folk som Karl Seglem, Frode Haltli, Anja Skybakmoen og Hanna Paulsberg, spilt med The Margarets og Ålesund Strykekvartett, Mats Eilertsen og Kåre Nymark jr, Nils-Øivind Haagensen og Edvard Hoem, og i solo- og bandprosjekter i eget navn, inkludert to kritikerroste album. Med musikalsk bakgrunn fra bedehus og jazz til europeisk kunstmusikk maler Dag-Filip med mange farger i paletten. Han har spilt på Klangfestivalen siden starten i 2014, som solist, bandleder og komponist. På årets festival hører vi ham som leder for stjernelaget Roaldsnes Fem, som spiller verkstedkonsert lørdag kl 17, og konsertgudstjeneste søndag kl 12.

Daniel Herskedal
(f 1982) tubaist, komponist, fra Molde
Daniel gikk skole i hjembyens tradjazzband Dixi (med blant andre Hayden Powell), og på musikklinja på Molde videregående, før det ble jazzutdanning i Trondheim og København. Internasjonalt gjennombrudd kom i 2015 med kvartett i eget navn og albumet Slow Eastbound Train, framført på Moldejazz samme år, og siden i Europa og Asia. Daniel har samarbeidet med folk som Arve Henriksen, Django Bates, og Jens Carelius, fått Tæl-stipend fra Sparebank1 og Gnist-stipend fra Sparebanken Møre, og skrevet bestillingsverk for Trondheim Jazzorkester, Moskvapatriarkatets Mannskor og BBC Concert Orchestra. De siste årene har Daniel samarbeidet med arabiske musikere og vært på turnéer og studiereiser i Palestina, Syria og Libanon. Duoen Hammer & Hersk med makker Arild Hammerø har vært i sving siden 2012. Daniel spiller på Klangfestival for første gang, og vi hører ham i konserten Hammer & Hersk fredag kl 20.

Edvard Hoem
(f 1949) forfatter, fra Hoem
Edvard er en av landets mest respekterte og leste forfattere. Oppvokst på Hoem, noen steinkast fra Vågøy kyrkje, møtte han bibelen i barndomshjemmet, eksistensialismen og verdenslitteraturen som tenåring i Molde, teatret og den politiske radikaliseringen som student i Oslo. Forfatterskapet begynte med poesi, gikk videre til romaner, skuespill, librettoer, sanger, salmer, gjendiktninger, ikke minst av Shakespeare, biografier, essays. Han er prisbelønt, kritikerrost og etterspurt, og har besøkt de fleste byer, tettsteder, veikryss, knauser og nes i landet. De siste årene har han skrevet romaner om de som utvandret til Amerika og de som ble hjemme. Edvard har hatt ulike litterære og musikalske programmer på Klangfestivalen siden starten i 2014. I år tjuvstarter han festivalen med en førkveld på Grendahuset torsdag kl 18.

Festivalkoret
Festivalkoret består av lokale og litt mindre lokale sangere som til vanlig synger i noen av de mange dyktige amatørkorene i regionen. Klangfestivalkoret har bidratt med stemmer, farger og liv ved konserter og konsertgudstjenester siden festivalstart i 2014. I år ledes koret av Vågøy kyrkjes egen kantor Gunn Sissel Bakken Håseth, og kan høres på verkstedkonserten lørdag kl 17, på konsertgudstjenesten søndag kl 12, og under treplantingen umiddelbart etterpå.

Frelsesarmeen
Til førkvelden på Hoem Grendahus kommer en sangertrio fra Frelsesarmeen for å synge de gamle bedehussangene og lede allsangen. I spissen for trioen står Marit Selbæk, som til daglig jobber i Frelsesarmeen i Trondheim, og som frilans vokalist i ulike sammenhenger.

Gunn Sissel Bakken Håseth
(f 1967) kantor, dirigent, fra Kvernes
Gunn Sissel har studert kirkemusikk ved Musikkonservatoriet i Trondheim. Hun har vært kantor i Vågøy og Fræna siden 1997. Gunn Sissel har trukket i festivaltrådene siden starten i 2014, i år dirigerer hun Festivalkoret på verkstedkonserten lørdag kl 17, konsertgudstjenesten søndag kl 12, og under treplantingen umiddelbart etterpå.

Hayden Powell
(f 1983) trompeter, komponist, engelskmann fra Molde
Hayden trådte sine musikerbarnesko i korpsmiljøet i hjembyen, og tradjazz-bandet Dixi (med blant andre Daniel Herskedal). Siden ble det jazzlinjer i Trondheim og Oslo, kritikerroste prosjekter og plater, mange jern i ilden og stor suksess i inn- og utland. Med original, leken og dynamisk kammerjazz har Hayden Powell Trio spilt konserter og på festivaler over hele landet, samtidig som Hayden har vært sidemann i prosjekter med Ola Kvernberg, Albatrosh, Trondheim Jazzorkester og Valkyrien Allstars, og spilt med folk som Natacha Atlas og Solfrid Molland. Hayden var på Klangfestival første gang i fjor, i uforglemmelig samspill med André Roligheten. I år er de to makkerne å høre i jazzmannfolkrekka Roaldsnes Fem, i verkstedkonserten lørdag kl 17, og konsertgudstjenesten søndag kl 12.

Henning Sommerro
(f 1952) komponist, artist, multiinstrumentalist, fra Surnadal
Siden gjennombruddet med Vårsøg i 1977 har Henning føket inn- og utland rundt i alle slags konstellasjoner og på egen hånd. Han har spilt med de fleste, kjente og ukjente, Erik Bye og Sigmund Groven, John Pål Inderberg og Bjørn Alterhaug, Arve Tellefsen og Palle Mikkelborg, Åge Alexandersen og Trondheimsolistene for å nevne noen. Han har skrevet en lang rekke verk for teater, film, kor og ulike ensembler, messer, salmer – mange med Edvard Hoem – og en samling sanger som for lengst har blitt allemannseie. Henning lager musikkfest med både høytid og fyrverkeri hvor han enn viser seg, og er ikke lei av landeveien ennå. Han spiller på Klangfestival for tredje gang, etter fjorårets ”Hennings beste” kommer han denne gangen med Sommerro-musikk litt utenom allfarvei og i samarbeid med det gregorianske koret Schola Sanctae Sunnivae, lørdag kl 18 og søndag kl 14.

Hilde Brunsvik
(f 1959) sanger, låtskriver, forfatter, fra Moss
Hilde synger egne og andres låter, i et veikryss hvor jazz møter soul og blues. Hun er utdannet idehistoriker fra Universitet i Oslo og sanger fra Complete Vocal Institute i København, har publisert noveller, romaner og en musikerbiografi. Hilde er Klangfestivalens grunnlegger, sjef og bakkemannskap.

Håvar Svergja
(f 1998) gitarist, fra Fræna
Håvar har gått på Fræna kulturskole og er nettopp ferdig med musikklinja på Molde videregående. Han har deltatt på UKM Norges fylkesmønstring, og ble tidligere i sommer tildelt årets Drømmestipend fra Norsk kulturskoleråd. Håvar spiller elgitar med tydelig innflytelse fra jazz og blues. Han er festivalens yngste deltaker og spiller på Klangfestival for første gang. Hør ham på festivalåpningen fredag 11. august kl 1800.

Knut Anders Vestad
(f 1969) komponist, organist, fra Aureosen
Knut Anders møtte orgelmusikken som barn i Vågøy kyrkje. Han er utdannet organist og komponist fra Trøndelag Musikkonservatorium og er ansatt ved Institutt for musikk på NTNU. Han har skrevet verk til Nidarosdomens Guttekor, Hamsundagene, Trondheim Jazzfestival og Molde domkirke. Med Edvard Hoem skrev han barneoperaen ”Fiskaren Rasmus og felemusikken” til Vågøy kyrkjes 100-årsjubileum, og to operaer på Den Norske Opera & Ballett. Knut Anders har arrangert for Trondheimsolistene og deres samarbeid med artister som Ole Paus, Moddi, Jonas Alaska, Katzenjammer, Knut Reiersrud og Henning Sommerro. Han har også skrevet kammermusikk, teatermusikk og musikaler. Knut Anders er grunnlegger og kunstnerisk leder for Kibnebfestivalen, og har spilt på Klangfestivalen siden starten i 2014. I år hører vi ham sammen med Edvard Hoem på Grendahuset torsdag kl 18, og på konsertgudstjenesten søndag kl 12.

Kåre Nordstoga
(f 1954) organist, komponist, arrangør, fra Notodden
Kåre fant veien til orgelkrakken i tidlig barndom og har siden holdt seg der. Han har studert ved Norges Musikkhøgskole og i England, og har vært domorganist i Oslo domkirke siden 1984. Kåre er etterspurt over hele Europa og har tett kalender, spiller konsert i Notre Dame og begravelse for en bostedsløs i Oslo med samme innsats, har fått Spellemannpris og Lindemannpris og er slått til ridder av St. Olavs orden, er en av samtidens betydeligste Bach-tolkere både på plate og konsert, samarbeider med eliten i norsk musikkliv og utallige amatørkor og –musikere landet rundt, både i den klassiske tradisjonen og innen folkemusikken. Kåre er på Klangfestival for tredje gang og har tidligere spilt både Bach og Seglem på festivalen. Han var også med i operaen ”Fiskaren Rasmus og felemusikken” av Knut Anders Vestad, til Vågøy kyrkjes 100-årsjubileum i 2004. Samarbeidet med Sinikka Langeland går tilbake til 2004. Kåre forteller om instrumentet sitt, orgelet, på festivalåpningen fredag kl 18, og spiller åpningskonsert sammen med Sinikka etterpå, kl 19.

Maria Vassli Gjære
(f 1983) prest, fra Kongsberg
Maria er utdannet fra Det Teologiske Menighetsfakultet, og ble ordinert i 2011. Hun har vært prest i Vågøy og Myrbostad sokn siden 2012. Maria har deltatt på Klangfestival siden 2015, både som korsanger og liturg. Vi hører henne på konsertgudstjenesten søndag kl 12.

Nella Penjin
(f 1991) fiolinist, fra Elnesvågen
Nella vokste mer eller mindre opp på Fræna kulturskole i Elnesvågen, hvor foreldrene har undervist i en mannsalder. I ungdomsårene vant hun priser i Ungdommens Musikkmesterskap, fikk Drømmestipend fra Kulturskolerådet, Tæl-stipend fra Sparebank1 og hederspris fra BFH Sparebank. Hun ble tatt ut i Statens Talent- og utviklingsprogram ved NTNU i Trondheim, og har siden fullført en master i klassisk fiolin på samme sted. Hun spiller ofte med TrondheimSolistene, og er en engasjert kammermusiker på stadig leting etter nye uttrykk med instrumentet. Under mastergraden holdt hun to konserter med fokus på musikk i samspill med andre kunstarter, og dette er et prosjekt hun ønsker å bygge videre på.  Samarbeidet med Henning Sommerro startet med konsert på Hemne i mai 2017. Nella spiller på Klangfestival for første gang, og du kan høre henne lørdag kl 18 sammen med Henning og Schola Sanctae Sunnivae.

Olav Dag Hauge
(f 1943) prest, fra Oslo
Olav Dag er Oslogutt og prestesønn, og har vært i prestetjeneste siden han var 26, først på Sola flystasjon, siden blant annet som feltprest med UNIFIL i Libanon, og som feltprost i Forsvarets Overkommando. Fra 1998 til han gikk av med pensjon var han domprost i Oslo. Under 22. juli-terroren var han sentral i Domkirkens arbeid som møteplass og offentlig rom for en sørgende nasjon. Mange kjenner ham også fra utallige radioandakter. I 2013 ble han utnevn til Kommandør av St. Olavs orden for sitt brede samfunnsengasjement. Olav Dag har vært i festivalkulissene siden festivalen startet, i fjor var han liturg i konsertgudstjenesten. Det er han også i år, søndag kl 12.

Schola Sanctae Sunnivae
Schola Sanctae Sunnivae er et vokalensemble med 12-18 kvinnelige sangere på høyt nivå, til daglig basert i Trondheim. Ensemblet ble startet i 1992 av Anne Kleivset, som siden har vært ensemblets dirigent og kunstnerisk leder. I 2009 ble ensemblet utnevnt til pilegrimskor knyttet til Nidaros Pilegrimsgård. Ensemblet formidler den gamle gregorianske middelaldersangen, men samarbeider også med jazzmusikere, folkemusikere, symfoniorkester, skuespillere og dansere, i egne forestillinger og utallige konserter på ulike arenaer. Ensemblet har en omfattende kompetanse innen gregoriansk sang, både når det gjelder teori, formidling og framføring, samarbeider med Europas fremste ekspertise innen feltet, og høster stor anerkjennelse for sin virksomhet i inn- og utland. Schola Sanctae Sunnivae kommer til Klangfestivalen for første gang, og vi hører dem i Henning Sommerros konsert lørdag kl 18, og i avslutningskonserten søndag kl 14. 

Sinikka Langeland
(f 1961) kveder, kantelespiller, komponist, fra Kirkenær
Sinikka studerte piano, gitar og folkesang før hun oppdaget kantelen, det finske nasjonalinstrumentet, som 20-åring – Sinikkas mor er finsk. Siden ble det musikkstudier i Paris og Oslo, og et omfattende forskningsprosjekt rundt tradisjonsmusikken fra Finnskogen og barndommens musikalske landskap. Sinikkas unike sang og kantelespill har tatt henne Norge, Europa og verden rundt i de forskjelligste konstellasjoner og som soloartist, ofte med musikk og tekster med utspring i skogfinske tradisjoner. Hun har spilt inn utallige plater med egne og andres prosjekter, har mottatt en rekke priser for sitt arbeid, som Edvardprisen, Gammlengprisen og Sibeliusprisen, og har vært nominert til Spellemannprisen flere ganger. Hun har samarbeidet innenfor mange sjangere med folk som Sinead O’Connor, Trygve Seim og Arve Henriksen, og danske Savage Rose. Samarbeidet med Kåre Nordstoga går tilbake til 2004. Sinikka kommer til Klangfestivalen for første gang, og vi hører henne fortelle om instrumentet sitt, kantelen, på festivalåpningen fredag kl 18, i åpningskonsert med Kåre samme kveld kl 19, og solo i intimformat på Grendahuset lørdag kl 15.

Tore Sandbakken
(f 1985) perkusjonist, komponist, fra Trondheim
Tores første musikalske kjærlighet var Steely Dan og The Beatles, før han fant fram til jazzen og den improviserte musikken. Han er utdannet ved Norges Musikkhøgskole og Rytmisk Musikkonservatorium i København, og er en allsidig og etterspurt perkusjonist med konserter i Norge, Europa, Japan og USA, med band som Mapping Oceans, Dag-Filip Roaldsnes Ensemble, Odd Steinar Albrigtsen Quintet, Speakeasy, Aphrodisiac og Bergljot. Han har jobbet med musikere som Jens Carelius, Jan Vardøen, Nils Petter Molvær, Arrigo Cappelletti og Stein Bull-Hansen, en Spellemann-nominasjon har det også blitt. Tore har spilt på Klangfestivalen siden starten i 2014, i år hører vi ham i stjernerekka Roaldsnes Fem, som spiller verkstedkonsert lørdag kl 17, og konsertgudstjeneste søndag kl 12.

Trygve Waldemar Fiske
(f 1987) bassist, fra Frei

Trygve fant en elbass i kjelleren i barndomshjemmet, siden har det vært han og bassen. Han har gått jazzlinja i Trondheim og Oslo, fått Shellstipend og jobbet med folk som John På Inderberg, Heidi Skjerve og Ine Hoem, og er fast medlem i Hanna Paulsberg Concept. Siden 2014 har han ledet den kritikerroste kvartetten Waldemar 4. Trygve spiller med groove, oppfinnsomhet og varme, første gang vi hørte ham på Klangfestivalen var i 2015, blant annet i en minneverdig konsert med Karl Seglem som bandleder. I år står han i jazzmannfolkrekka Roaldsnes Fem, og spiller verkstedkonsert lørdag kl 17 og konsertgudstjeneste søndag kl 12.

 

Det finnes mange kirker som Vågøy, vakre bygninger i vakre landskap. Det er når man åpner munnen her inne og sier et ord, synger en tone, at man skjønner at akkurat her, i denne kirka på dette neset ved Frænafjorden i Romsdal, må det være en Klangfestival!

  • Tilbake til toppen

Copyright © 2025 Klangfestivalen