Klangfestivalen

23.-25. august 2024

  • Klangfestivalen
  • Årets festival
  • Artister
  • Program
  • Billetter
  • Praktisk
  • Historie
    • Om festivalen
    • Tidligere festivaler
      • Klangfestivalen 2023
      • Klangfestivalen 2022
      • Klangfestivalen 2021
      • Klangfestivalen 2020
      • Klangfestivalen 2019
      • Klangfestivalen 2018
      • Klangfestivalen 2017
      • Klangfestivalen 2016
      • Klangfestivalen 2015
      • Klangfestivalen 2014
    • Klangturnéen
      • Klangturneen 2021
      • Klangturnéen 2019
      • Klangturnéen 2017
      • Klangturnéen 2015

Artister 2020

Berit Opheim (1967), sanger, fra Voss
Berit er utdannet ved Bergen Musikkonservatorium og Norges Musikkhøgskole. Hun var frontfigur i jazz/folkemusikkbandet Orleysa og solist i Bergen Domkantori, men det er som folkesanger og kveder hun har gjort seg mest bemerket, med konsentrert formidling og varm stemme. Berit ble Spelemann-nominert for debutalbumet «Eitt steg» (1996) og har blant annet gitt ut plater med bandet Utla (med Karl Seglem), trioen BNB med Nils Økland og Bjørn Kjellemyr, Det norske solistkor, Benedicte Maurseth og Tore Brunborg. Berit har en omfattende konsertvirksomhet, har sunget folkemusikkversjonen av Tryllefløyten (2004) og fått Gammleng-prisen i klassisk folkemusikk i 2003. Hun beveger seg mellom flere sjangere – tidligmusikk og middelaldermusikk, samtidsmusikk og improvisert musikk – og har et stort publikum i flere leire. Samarbeidet med Karl Seglem går tilbake til debutalbumet og inkluderer flere plateutgivelser og mange konsertprosjekter. Berit kommer til Klangfestivalen for andre gang, i år hører vi henne i både fredagens og lørdagens konserter, i samarbeid med flere av festivalens artister.

Bitten Linge (1937), lektor og samfunnsaktør, fra Tjøme og Nøtterøy
Bitten studerte historie, religion, psykologi og filmkunnskap ved universitetene i Oslo og Bergen, og kom til Molde i 1964 som nyutdannet lektor. Planen var å være i byen et par år, i stedet ble det for livet. Bitten er en særs aktiv kvinne, hun har undervist ved Molde gymnas i 40 år, sittet i kommunestyret i 28 år, to perioder som varaordfører, ledet kulturstyret og Bjørnsonfestivalens styre, sittet i filmstyrer, ledet Statens skolefilmutvalg, skrevet lærebøker om film, vært film- og teateranmelder. Som pensjonist har hun vært distriktsleder i Norges Røde Kors og president i Rotary. Hun er også en etterspurt foredragsholder. Bitten var med på Klangfestivalens stiftelsesmøte i 2014, og har sittet i festivalstyret fra starten. Hun har lett for å si ja når hun blir spurt, i år har hun sagt ja til å åpne festivalen fredag.

Budapestkoret
Budapestkoret, eller Regionalt ungdomskor Nidaros-Møre, har sitt utspring i Molde domkirkes korskole for barn og ungdom, Schola Cantorum, med domkantor Tone Synnøve Øygard Steinkopf som leder. Navnet har de fra en korreise til Budapest sommeren 2017. Koret synger klassisk musikk, nyere komposisjoner, salmer, jazz og folkemusikk, og har som målsetting å ivareta og fornye kirkemusikken. Budapestkoret kommer til Klangfestivalen for første gang, vi hører dem på åpningskonserten fredag, salmekonserten lørdag og konsertgudstjenesten søndag.

Dag-Filip Roaldsnes (1984), jazzpianist, komponist, arrangør, fra Valderøy
Dag-Filip fant tidlig veien til Ungjazz i Ålesund, og videre til jazzstudier ved Norges Musikkhøgskole. Han har jobbet med folk som Karl Seglem, Frode Haltli, Anja Skybakmoen og Hanna Paulsberg, spilt med The Margarets og Ålesund Strykekvartett, Mats Eilertsen og Kåre Nymark jr, Nils-Øivind Haagensen og Edvard Hoem, gjort seg bemerket med bandprosjekter, og fått kritkerros for albumene Først (2012) og I eit landskap (2016)  – trilogien avsluttes med årets Resonans. Med musikalsk bakgrunn fra bedehus og jazz til europeisk kunstmusikk maler Dag-Filip med mange farger i paletten. Han har spilt på Klangfestivalen siden starten i 2014, som solist, bandleder og komponist. På årets festival hører vi ham på fredagens to konserter, og som leder for Roaldsnes Tre og Fire lørdag og søndag.

Daniel Herskedal (1982) tubaist, komponist, fra Molde
Daniel gikk skole i hjembyens tradjazzband Dixi og på musikklinja på Molde videregående, før det ble jazzutdanning i Trondheim og København. Internasjonalt gjennombrudd kom i 2015 med kvartett i eget navn og albumet Slow Eastbound Train, framført på Moldejazz samme år, og siden i Europa og Asia. Daniel har samarbeidet med n lang rekke musikere fra ulike sjangere, fått Tæl-stipend fra Sparebank1 og Gnist-stipend fra Sparebanken Møre, og skrevet bestillingsverk for Trondheim Jazzorkester, Moskvapatriarkatets Mannskor og BBC Concert Orchestra. De siste årene har Daniel samarbeidet med arabiske musikere og vært på turnéer og studiereiser i Palestina, Syria og Libanon, med albumet The Roc (2017) som ett av resultatene. Fjoråret var travelt på platefronten, med albumet Voyage med pianist Eyolf Dale, Lååje/Dawn med joiker Marja Mortensson, og første album som samtidskomponist, Behind The Wall, en hyllest til det palestinske folket. Årets utgivelse Call For Winter er spilt inn i løpet av to isolerte uker i Elgå ved Femunden. Med disse albumene har Daniel etablert seg nasjonalt og internasjonalt som instrumentalist, bandleder og komponist, med et særpreget musikalsk landskap med både klassiske impulser, verdensmusikk og jazz. Daniel kommer til Klangfestivalen for andre gang, sist hørte vi ham i 2017 i duoen Hammer&Hersk. I år hører vi ham i avslutningskonserten søndag med joiker Marja Mortensson.

Edvard Hoem (1949), forfatter, fra Hoem
Edvard er en av landets mest respekterte og leste forfattere. Oppvokst på Hoem, noen steinkast fra Vågøy kyrkje, møtte han bibelen i barndomshjemmet, eksistensialismen og verdenslitteraturen som tenåring i Molde, teatret og den politiske radikaliseringen som student i Oslo. Forfatterskapet begynte med poesi, gikk videre til romaner, skuespill, librettoer, sanger, salmer, gjendiktninger, ikke minst av Shakespeare, biografier, essays. Han er prisbelønt, kritikerrost og etterspurt, og har besøkt de fleste byer, tettsteder, veikryss, knauser og nes i landet. De siste årene har han skrevet romaner om de som utvandret til Amerika og de som ble hjemme. Edvard har hatt ulike litterære og musikalske programmer på Klangfestivalen siden starten i 2014, i år hører vi ham i lørdagens salmekonsert.

Ellen Brekken (1985), bassist, fra Tynset
Ellen kommer fra en familie med mange musikanter og begynte tidlig å interessere seg for musikk. Fra 10-årsalderen spilte hun i korps, som 13-åring plukket hun opp sin onkels Fender Precision-bass. Hun gikk på musikklinja på Nord-Østerdal videregående, spilte i storband og symfoniorkester. På Toneheim folkehøgskole ble kontrabassen hovedinstrument, veien videre gikk til jazzlinja i Stavanger og en bachelorgrad i jazz/improvisert musikk på Norges musikkhøgskole. Ellen spiller fast med Hedvig Mollestad trio, Tord Gustavsen trio, Falkevik, Du og jeg og vi 2 – 3 – 4, har jobbet med så forskjellige folks som Dance with a Stranger, Hilde Louise Asbjørnsen, Trine Rein, Frode Alnæs, Frida Ånnevik, Jens Wendelboe, Bugge Wesseltoft, Ine Hoem, Espen Rud, Frode Nymo, Magni Wentzel, Aasmund Nordstoga, Olga Konkova, Maria Arredondo og Ungdomssymfonikerne! I tillegg har hun jobbet for Rikskonsertene og Den kulturelle skolesekken, Oslo Nye teater, Nationaltheatret, Folketeatret, Trøndelag teater og NRK. Hun har fått Volumstipendet og Sparebanken Hedmarks kunststipend, blitt nominert til Spellemannspris og Folkelarmprisen. Ellen kommer til Klangfestivalen for første gang, vi hører henne i konserter fredag, lørdag og søndag.

Finn Ove Kaldhol (1952), sokneprest, fra Ulstein
Finn Ove tok artium i Volda og studerte teologi ved Misjonshøgskolen i Stavanger. Han har arbeidet i Det Norske Misjonsselskap i 30 år, 18 av dem i Kamerun, som han fremdeles reiser til. Han har vært sokneprest i Vågøy og Myrbostad sokn siden 2011 og har hatt en hånd på rattet siden festivalstart, både i overført og konkret betydning, blant annet som festivalsjåfør. I år hører vi ham i konsertgudstjenesten søndag.

Gunn Sissel Bakken Håseth (1967), kantor, dirigent, fra Kvernes
Gunn Sissel studerte kirkemusikk ved Musikkonservatoriet i Trondheim og har vært kantor i Vågøy og Fræna siden 1997. Gunn Sissel har trukket i festivaltrådene siden starten i 2014, i år dirigerer hun festivalens eget Klangkor på salmekonserten lørdag kveld og konsertgudstjenesten søndag.

Hanna Paulsberg (1987), saksofonist, komponist, bandleder, fra Rygge
Hannas forhold til saksofonen startet da hun var 15, etter å ha hørt en plate med Stan Getz. Hun gikk på musikklinja på Kirkeparken videregående i Moss, på Toneheim Folkehøyskole og videre til jazzlinja på NTNU i Trondheim, med lærere som John Pål Inderberg og Eirik Hegdal. Hanna har spilt med musikere som Chick Corea, Bobo Stenson, Bugge Wesseltoft, Marilyn Mazur, Jan Eggum og Henning Sommerro, med Trondheim Jazzorkester, med Dag-Filip Roaldsnes og Edvard Hoem. Hun har spilt over store deler av verden, i Indonesia og Singapore, Madagaskar og Angola, USA og Grønland, Irland og Storbritannia, Finland, Estland og Tyskland. Hun er bandleder og komponist i renommerte Hanna Paulsberg Concept, som markerer 10-årsjubileum på årets Moldejazz, og initiativtager til trioen og publikumssuksessen GURLS. Hanna har fått Gammleng-prisen og en Spellemann, vunnet stipender og vært NTNU-ambassadør. Men først og fremst har hun en umiskjennelig tone, groove og musikalitet i alt hun gjør. Hanna kommer til Klangfestivalen for andre gang, vi hører henne på konsertgudstjenesten søndag.

Helge Olav Ellingsen (1953), bassist, fra Rjukan
Helge har vært en bassmann hele sitt liv. Han dro til Oslo i tidlig ungdom for å gå musikklinja på Rud videregående, og studerte siden kontrabass ved Østlandets Musikkonservatorium, Macalester College, Minneapolis og Prague Conservatory. Helge har fartstid fra band som Balkansemblet og Prima, er fast bassist i Sandvika storband, har samarbeidet med folk som Elsa Kvamme, Solfrid Molland og Georg Reiss, og har spilt på en lang rekke konserter og teateroppsetninger i Oslo og landet for øvrig. Han kommer til Klangfestivalen for første gang, vi hører ham på fredagens kveldskonsert.

Hilde Brunsvik (1959), sanger, låtskriver, forfatter, fra Moss
Hilde synger egne og andres låter, i et kryss hvor jazz møter soul og blues. Hun er utdannet idehistoriker fra Universitet i Oslo og sanger fra Complete Vocal Institute i København, har publisert noveller, romaner og en musikerbiografi og har utgitt flere album med egen og andres musikk. Hilde er Klangfestivalens grunnlegger, sjef og bakkemannskap, vi hører henne i kveldskonserten fredag sammen med bassist Helge Olav Ellingsen.

Karl Seglem (1961), saksofonist, komponist, poet, fra Årdalstangen
Karl fikk overlevert en saksofon på en korpsøving, med greptabell og beskjed om å gå hjem og finne ut hvordan han lagde lyd i dette instrumentet. Det fant han ut, siden har han skapt sitt eget særegne musikalske landskap med impulser fra frijazz, nordiske folketoner og noe som renner i dypet og kanskje ikke har noe sjangernavn. Musikken har ført ham til samarbeid med en lang rekke framstående musikere, som Håkon Høgemo, Andreas Ulvo, Kåre Opheim, Arve Henriksen, Berit Opheim, Terje Isungset, Jon Eberson og Daniel Herskedal. Han platedebuterte i 1983 med medelev fra Voss Folkehøgskule, nå avdøde Kenneth Sivertsen, siden har det blitt en lang rekke kritikerroste plater, konserter over store deler av verden, diverse Spellemann-nominasjoner, eget plateselskap, det velrenommerte NORCD, i tillegg til flere diktsamlinger og barnebøker. Tretti år etter at saksofonen ble stukket i hendene hans, kom et nytt instrument. Etter en konsert ga en mann ham et bukkehorn med ordene “ditta ska du ha”. Så var det å gå i gang igjen. Karl spiller på Klangfestival for femte gang, vi hører ham på fredagens og lørdagens konserter.

Klangkoret
Klangkoret består av lokale og litt mindre lokale sangere som til vanlig synger i noen av de mange dyktige amatørkorene i regionen. Klangfestivalkoret har bidratt med stemmer, farger og liv ved konserter og konsertgudstjenester siden festivalstart i 2014. Koret ledes av Vågøy kyrkjes egen kantor Gunn Sissel Bakken Håseth, og kan høres på salmekonserten lørdag kveld og konsertgudstjenesten søndag.

Kåre Nordstoga  (1954), organist, komponist, arrangør, fra Notodden
Kåre fant veien til orgelkrakken i tidlig barndom og har siden holdt seg der. Han har studert ved Norges Musikkhøgskole og i England, og har vært domorganist i Oslo domkirke siden 1984. Kåre er etterspurt over hele Europa og har tett kalender, spiller konsert i Notre Dame og begravelse for en bostedsløs i Oslo med samme innsats, har fått Spellemannpris og Lindemannpris og er slått til ridder av St. Olavs orden, er en av samtidens betydeligste Bach-tolkere både på plate og konsert, samarbeider med eliten i norsk musikkliv og utallige amatørkor og –musikere landet rundt, både i den klassiske tradisjonen og innen folkemusikken. Kåre er på Klangfestival for sjette gang og har tidligere spilt både Bach og Seglem på festivalen. Han var også med i operaen ”Fiskaren Rasmus og felemusikken” av Knut Anders Vestad, til Vågøy kyrkjes 100-årsjubileum i 2004. Vi hører Kåre i ettermiddagskonserten lørdag og konsertgudstjenesten søndag.

Kåre Opheim (1975), perkusjonist, fra Voss
Kåre begynte å spille trommer i korps før en kameratgjeng dannet folkrock-gruppa Real Ones da medlemmene var 14-15 år. Real Ones har spilt sammen siden og omtales som et av Norges mest særegne band i krysningspunktet mellom folk, pop og rock med klare referanser til verdensmusikk og elektronika. Bandet har en omfattende turnévirksomhet landet og verden rundt, og har vært plateaktive siden 1997. De fikk Vossajazzprisen 2003 og Spellemannpris både i 2008 og 2013. Kåre beveger seg sømløst mellom sjangere, fra pop og rock til frijazz og folkemusikk, i band som Sigrid Moldestad Band, Karl Seglem Band, Mads Berven trio, Hildo med søster Berit Opheim, og i samarbeid med Ole Paus. Til daglig er Kåre miljøarbeider på Voss ungdomsskule, og en viktig aktør i Vossa Jazz. Kåre kommer til Klangfestivalen for første gang, vi hører ham på åpningskonserten fredag.

Marja Mortensson (1995), komponist og artist, fra Svahken sijte/Elgå reinbeitedistrikt i Engerdal
Marja driver musikalsk nybrotts- og bergingsarbeid ved å synge på morsmålet sitt, sørsamisk, hjertespråket som nesten forsvant under myndighetenes fornorskingstrykk. Hun vokste opp i en sørsamisk reindriftsfamilie og har sunget egne sanger og joiker fra barndommen, gått musikklinja på Stange videregående og studert joiketradisjoner ved Nord universitet. Hun har gjort seg bemerket i samarbeid med samiske musikere som Frode Fjellheim og Mari Boine, fikk Hedmark fylkeskommunes kulturpris for 2013, ble «Årets unge kunstner» under Riddu Riđđu-festivalen 2014, og fikk Engerdal kommunes kulturpris for 2017. Samme år kom det kritikerroste debutalbumet Aarehgïjre (Tidlig-vår). For sitt andre album, Mojhtestasse – Cultural Heirlooms, vant hun Spellemannprisen 2018 og ble nominert til Nordic Music Prize samme år. Hun fikk også NOPAS musikkpris for 2018 for sangen «Mojhtesh» fra albumet. I fjor kom det oppsiktsvekkende albumet Lååje – Dawn, med tubaist Daniel Herskedal. Marja kommer til Klangfestivalen for første gang, vi hører henne i avslutningskonserten søndag sammen med Daniel Herskedal.

Tone Synnøve Øygard Steinkopf (1972), kantor, fra Bergen og Elnesvågen
Tone Synnøve kom til Elnesvågen som seksåring og tok sine første orgeltimer på Fræna musikkskule. Hun er utdannet kantor fra Bergen Musikkonservatorium og Norges Musikkhøgskole med hovedfag i kordireksjon, og har vært kantor i Molde domkirke siden 2016, med hovedansvar for Schola Cantorum, Molde Domkantori og Budapestkoret (regionkoret for Ung Kirkesang). Tone Synnøve har klassisk utdanning, men arbeider innen mange sjangere, som jazz, pop og gospel. Hun kommer til Klangfestivalen for første gang, som dirigent for Budapestkoret.

Tore Sandbakken (1985), perkusjonist, komponist, produsent, fra Trondheim
Tores første musikalske kjærlighet var Steely Dan og The Beatles før han fant fram til jazzen og den improviserte musikken. Han er utdannet ved Norges Musikkhøgskole og Rytmisk Musikkonservatorium i København, og er en allsidig og etterspurt perkusjonist med konserter i Norge, Europa, Japan og USA, med band som Mapping Oceans, Dag-Filip Roaldsnes Ensemble, Odd Steinar Albrigtsen Quintet, Speakeasy, Aphrodisiac og Bergljot. Han har jobbet med musikere som Jens Carelius, Jan Vardøen, Nils Petter Molvær, Arrigo Cappelletti og Stein Bull-Hansen, en Spellemann-nominasjon har det også blitt. Siden 2018 har Tore også vært ansatt som produsent for Jazzfest Trondheim. Tore har spilt på Klangfestivalen siden starten i 2014, i år hører vi ham på lørdagens salmekonsert og søndagens konsertgudstjeneste.

Det finnes mange kirker som Vågøy, vakre bygninger i vakre landskap. Det er når man åpner munnen her inne og sier et ord, synger en tone, at man skjønner at akkurat her, i denne kirka på dette neset ved Frænafjorden i Romsdal, må det være en Klangfestival!

  • Tilbake til toppen

Copyright © 2025 Klangfestivalen