Klangfestivalen

23.-25. august 2024

  • Klangfestivalen
  • Årets festival
  • Artister
  • Program
  • Billetter
  • Praktisk
  • Historie
    • Om festivalen
    • Tidligere festivaler
      • Klangfestivalen 2023
      • Klangfestivalen 2022
      • Klangfestivalen 2021
      • Klangfestivalen 2020
      • Klangfestivalen 2019
      • Klangfestivalen 2018
      • Klangfestivalen 2017
      • Klangfestivalen 2016
      • Klangfestivalen 2015
      • Klangfestivalen 2014
    • Klangturnéen
      • Klangturneen 2021
      • Klangturnéen 2019
      • Klangturnéen 2017
      • Klangturnéen 2015

Artister 2021

Beate Mordal (1987), klassisk sanger, fra Molde
Beate sang jazz og hørte på Ella Fitzgerald i ungdomsårene, før hun oppdaget klassisk sang og opera. Det ble studier i Trondheim og ved Operaakademiet i København, og debut som Papagena i Mozarts «Tryllefløyten» ved Den Kongelige Danske Opera i 2015. Samme sommer ble hun engasjert som Lena i den moderne a cappella operaen «SVADBA» under festivalen i Aix-en-Provence, og turnerte med denne operaen i Europa sesongen 16/17.

Siden har Beate sunget en lang rekke operaroller i inn- og utland. Najade i Richard Strauss’ «Ariadne auf Naxos» i Aix-en-Provence og Theatre Champs-Elysées i Paris, Pamina i «Tryllefløyten» med Opera Østfold og Longborough Festival Opera i England (2017), Eileen i Bernsteins “Wonderful Town” på Det Kongelige Teater i København, Frasquita i Bizets «Carmen» for Operaen i Kristiansund (2018),  Waldfogel i Wagners «Siegfried» med Odense Symfoniorkester, Susanna i Mozarts «Figaros bryllup» med LFO i England og Micaëla i «Carmen» ved Bergen Najonale Opera (2018), Sopran i «Carmina Burana» av Carl Orff med Trondheim Symfoniorkester (2019), og Servilia i «La Clemenza di Tito» ved Bergen Nasjonale Opera (2020).

Beate er også en etterspurt konsertsanger, og har samarbeidet med barokkensemblet Camerata Øresund i København og sunget repertoar som Messias av Händel, og Gloria av Vivaldi. I Norge har hun sunget Haydns Paukemesse med Bergen domkor (2018) og Respighis i Kjetil Almenning “Lauda per la Natività del Signore”, Messias av Händel med Stavanger symfoniorkester og domkor med Oddgeir Kjetilstad (2017).

Hun har fått flere stipender, som Tæl-stipendet fra Sparebank1 (2009), Sine Butenschöns fond (2009, 2011 og 2014), skipsreder Tom Wilhelmsens fond (2010 og 2012.) I 2012 ble hun tildelt Shells musikkteaterstipend under operafestukene i Kristiansund og i 2019 var hun “artist in residence” ved Bergen Nasjonale Opera.

Beate kommer til Klangfestivalen for tredje gang. Vi hører henne på søndagens avslutningskonsert, i et romanseprogram i intimformat med pianist Martin Bredin.

 

Berit Opheim (1967), sanger, fra Voss
Berit er utdannet folkesanger, kveder og komponist ved Bergen Musikkonservatorium (nå Griegakademiet) og Norges Musikkhøgskole. Med en alltid nysgjerrig tilnærming til musikken har hun gjennom årene stadig funnet nye uttrykk, blant annet i tidligmusikk, middelaldermusikk, samtidsmusikk og improvisert musikk. Den musikalske allsidigheten, varme stemmen og konsentrerte formidlingsevnen har skaffet henne et stort publikum på tvers av sjangere.

Berit har samarbeid med musikere som Nils Økland, Sigbjørn Apeland, Rolf Lislevand, Karl Seglem, Terje Isungset, Benedicte Maurseth, Håkon Høgemo, Bjørn Kjellemyr, Gabriel Fliflet og Leif Stinnerbom. Hun platedebuterte i 1996 med albumet «Eitt steg», som hun ble Spellemann-nominert for, og har blant annet gitt ut plater med bandet Utla (med Karl Seglem), trioen BNB med Nils Økland og Bjørn Kjellemyr, Det norske solistkor, Benedicte Maurseth og Tore Brunborg. Berit har en omfattende konsertvirksomhet bak seg, som mangeårig medlem av den internasjonalt anerkjente Trio Mediæval, i ulike ensembler og som soloartist. I folkemusikkoppsetningen av Mozarts «Tryllefløyten» (2005-2006) sang hun hovedrollene som Nattens dronning og Papagena. I 2015 lagde hun soloforestillingen «Tre vakre vener» sammen med regissør Leif Stinnerbom. Hun skrev musikken til bestillingsverkene «Ein engel går stilt» med Ståle Storløkken (VossaJazz 2007), «Tidekverv» med Benedicte Maurseth (Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival 2017) og «Hildo» med broren Kåre Opheim (VossaJazz 2018), som også ble nominert til Musikkritikerprisen samme år. Berit er førsteamanuensis og underviser ved både Ole Bull Akademiet på Voss, Griegakademiet i Bergen og ved Norges Musikkhøgskole i Oslo

Berit kommer til Klangfestivalen for tredje gang, i år hører vi henne i åpningskonserten fredag og kveldskonserten lørdag, i samarbeid med elever fra Hustadvika kulturskule og flere av festivalens artister.

 

Bjørn-Petter Tøsse (1994) trekkspiller, komponist, produsent, fra Farstad
Bjørn-Petter vokste opp på en gård med mange dyr og få mennesker og nok tid til å øve. Den første musikkundervisningen fikk han på Fræna kulturskule, nå Hustadvika kulturskule. Han tok førsteplassen i NM på trekkspill tre år på rad, og gikk videre til studier ved Norges Musikkhøgskole, hvor han studerte jazz og improvisasjonsmusikk, og nylig fullførte en master med en studie av bulgarsk bryllupsmusikk. Samtidig har han tatt timer hos renommerte trekkspillere som Stian Carstensen, Bata Kanda (Beograd) og Petar Ralchev (Plovdiv, Bulgaria). Bjørn-Petter har vært verden rundt med trekkspill, på turnéer i Frankrike, bryllupsspillinger i USA og på Balkan, konkurranser i Serbia og Hellas og studieturer i India. Han har spilt med band som BabaYaga og Batkakollen og oslo Balkan Band. Nå har han flyttet tilbake til hjemkommunen for å etablere seg som musiker i regionen, og slipper i disse dager første album i eget navn, «Habitus», spilt inn og produsert i Tøsse Studio i Elnesvågen.

Bjørn-Petter kommer til Klangfestivalen for første gang, vi hører ham under festivalåpningen fredag, og kveldskonserten lørdag.

 

Dag-Filip Roaldsnes (1984), jazzpianist, komponist, arrangør, fra Valderøy
Dag-Filip fant tidlig veien til Ungjazz i Ålesund, og videre til jazzstudier ved Norges Musikkhøgskole med legendariske Misha Alperin som lærer. Han platedebuterte som komponist og bandleder på renommerte NORCD i 2012, mens han fremdeles var student, med det kritikerroste albumet «Først». Samme år mottok han Ungjazzprisen fra Jazzsirkelen Ålesund, miljøet som hadde vært en avgjørende impuls i formative år. Andrealbumet «I eit landskap» kom i 2016, mens tredjealbumet «Resonans» fra 2020 avsluttet en trilogi med utspring i studietiden og miljøet på Norges Musikkhøgskole.

Dag-Filip er en etterspurt tangentmann og arrangør i mange sammenhenger og har jobbet med folk som Jorun Marie Kvernberg, Karl Seglem, Hanna Paulsberg , Edvard Hoem, Hayden Powell, André Roligheten, Kåre Nymark jr, Lena Nymark, Mats Eilertsen, Ålesund strykekvartett, Nils-Øivind Haagensen, og popbandet The Margarets i studietida. Han er medlem i NOPA og fikk i 2017 kunstnerstipend fra Møre og Romsdal fylkeskommune.

Siden Klangfestivalens oppstart i 2014 har Dag-Filip vært sentral som leder av jazzensemblet Roaldsnes Tre, Fire og Fem, og i utviklingen av festivalens musikalske identitet og profil. Vi hører ham i ulike sammensetninger gjennom hele festivalen.

 

Edvard Hoem (1949), forfatter, fra Hoem
Edvard er en av våre mest respekterte og leste forfattere, med et stor publikum landet rundt. Oppvokst på Hoem, noen steinkast fra Vågøy kyrkje, møtte han bibelen i barndomshjemmet, eksistensialismen og verdenslitteraturen som tenåring i Molde, teatret og den politiske radikaliseringen som student i Oslo. Han debuterte som forfatter med diktsamlingen «Som grøne musikantar» (1969), og slo for alvor gjennom med romanen «Kjærleikens ferjereiser» (1974), som han også fikk Kritikerprisen for. Han har senere skrevet en lang rekke kritikerroste og prisbelønte romaner, som «Prøvetid» (1984), «Heimlandet. Barndom» (1985), «Ave Eva» (1987), «Mors og fars historie» (2005), og slektsromanene som begynte med «Slåttekar i himmelen» (2014) og ble avsluttet med «Felemakaren» (2020).

Han har skrevet skuespill, operalibrettoer, sanger, salmer, gjendiktninger, ikke minst av Shakespeare, biografier og essays, og har fått en lang rekke priser, som Aschehougprisen (1985), Nynorsk litteraturpris (1987), Doblougprisen (1988), Gyldendals legat (1989), Bibelprisen (1995), Petter Dass-prisen (2007), Ibsenprisen (2008) og Brageprisens hederspris (2019). Han har vært nominert til Nordisk råds litteraturpris tre ganger. I 2020 ble han utnevnt til kommandør av St. Olavs orden.

Edvard har hatt ulike litterære og musikalske programmer på Klangfestivalen siden starten i 2014, i år hører vi ham i fredagens kveldskonsert og lørdagens ettermiddagskonsert.

 

Finn Ove Kaldhol (1952), sokneprest, fra Ulstein
Finn Ove tok artium i Volda og studerte teologi ved Misjonshøgskolen i Stavanger. Han har arbeidet i Det Norske Misjonsselskap i 30 år, 18 av dem i Kamerun, som han fremdeles reiser til. Han har vært sokneprest i Vågøy og Myrbostad sokn siden 2011 og har hatt en hånd på rattet siden festivalstart, både i overført og konkret betydning, blant annet som festivalsjåfør. Vi hører ham i konsertgudstjenesten søndag.

 

Gunn Sissel Bakken Håseth (1967), kantor, dirigent, fra Kvernes
Gunn Sissel studerte kirkemusikk ved Musikkonservatoriet i Trondheim og har vært kantor i Vågøy og Fræna siden 1997. Gunn Sissel har trukket i festivaltrådene siden starten i 2014, i år dirigerer hun festivalens eget Klangkor på konsertgudstjenesten søndag.

 

Hanna Paulsberg (1987), saksofonist, komponist, bandleder, fra Rygge
Hannas forhold til saksofonen begynte da hun var 15 og hørte en plate med den amerikanske saksofonisten Stan Getz. Hun gikk på musikklinja på Kirkeparken videregående i Moss, på Toneheim Folkehøyskole og videre til jazzlinja på NTNU i Trondheim, og Norges Musikkhøgskole i Oslo. Hun er bandleder og komponist i Hanna Paulsberg Concept, som ble til i studietida i Trondheim og markerte 10-årsjubileum på fjorårets Moldejazz. Kvartetten vant Young Nordic Jazz Competition i Stockholm i 2011, har gitt ut fire kritikerroste plater og turnerer stadig. Hanna er også initiativtager til trioen og publikumssuksessen GURLS, som fikk en Spellemann for debutplata «Run Boy, Run» i 2018.

Hanna har spilt med musikere som Chick Corea, Bobo Stenson, Bugge Wesseltoft, Marilyn Mazur, Jan Eggum og Henning Sommerro, med Trondheim Jazzorkester, med Dag-Filip Roaldsnes og Edvard Hoem. Hun har turnert og spilt i Indonesia, Singapore, Madagaskar, Angola, USA, Grønland, Irland, England, Skottland, Finland, Estland og Tyskland med diverse prosjekter. I 2012 ble hun valgt ut som Norges representant i European Youth Jazz Orchestra, og turnerte i store deler av Øst-Europa.

I 2016 spilte hun med Trondheim Jazzorkester i New York etter invitasjon fra Chick Corea, og spilte to konserter med ham på den legendariske jazzklubben Blue Note. Samme år spilte de på North Sea Jazz Festival i Rotterdam, og i mai 2017 fulgte en turné på norske jazzfestivaler og klubber.

I september 2016 samlet Hann på bestilling fra Nasjonal Jazzscene et drømmelag av musikere som hun skrev musikk for. Bandet bestod av Bobo Stenson (piano), Laura Jurd (trompet), Mats Eilertsen (bass) og Hans Hulbækmo (trommer), og prosjektet ble sendt ut på turné i regi av Nasjonal Jazzscene.

Hanna er prisbelønt og hedret i mange sammenhenger. Hanna Paulsberg Concept fikk Trondheim Jazzfests Talentpris i 2011 og vant Young Nordic Jazz Comets i Stockholm samme år. Hun var NTNU-ambassadør I 2015, fikk Spellemann i 2018 for debutalbumet med GURLS, fikk Gammleng-prisen i 2019, Statens Kunstnerstipend 2020-2022 og Oslo Jazzfestivals hederspris, Ella-prisen, i 2020. Men først og fremst har hun en umiskjennelig tone, groove og musikalitet i alt hun gjør. Hanna kommer til Klangfestivalen for tredje gang, vi hører henne på konsertgudstjenesten søndag.

 

Hans-Olav Solli (1964), vokalist, tidligere leder av Moldejazz,
museumsdirektør ved Romsdalsmuseet, fra Molde
Hans-Olav markerte seg som rockevokalist i Moldebandet Araya Heep, tøffeste band i byen på tidlig 80-tall, før det ble studier i Oslo og internasjonal karriere med hardrockbandene Sons of Angels, Psycho Motel og 21 Guns. Han har flere internasjonale plateutgivelser med disse bandene og turnerte i USA og Europa på sent 80- og tidlig 90-tall.

Hans-Olav er utdannet sivilagronom fra Norges Landbrukshøgskole på Ås, og jobbet på 90-tallet som redaksjonsleder i ulike tv-produksjonsselskaper, før han flyttet tilbake til Molde i 2002, og jobben som fylkessekretær i Møre og Romsdal Høyre. Han var markeds- og sponsorsjef i Moldejazz fra 2006 og festivalsjef fra 2015 til 2020, da Moldejazz markerte 60 år. Han tiltrådte stillingen som museumsdirektør ved Romsdalsmuseet i januar i år, med avstikkere til et gjenforent Araya Heep, som av og til gjør seg gjeldende i byen. Hans-Olav kommer til Klangfestivalen for første gang, og åpner festivalen fredagen.

 

Henning Sommerro (1952), musiker, komponist, fra Surnadal
Henning spilte til dans med bandet The Tramps fra tidlig ungdom, og fikk sine første orgel- og pianotimer ved Trøndelag musikkonservatorium (nå NTNU) som 16-åring. Han studerte ved organistlinja der fra 1970, og orgel og komposisjon ved Musikkakademiet i Basel i 1976. The Tramps skiftet navn til Vårsøg, og stil til viserock, og fikk sitt store gjennombrudd i 1977 med den legendariske Vårsøg-plata med Hennings musikk til Hans Hyldbakks dikt.

Henning var musikalsk leder ved Teatret Vårt i Molde 1978-1982, hvor han bl.a. skrev musikk til flere teaterstykker av Edvard Hoem. Senere var han musikalsk leder på Trøndelag Teater og musikkonsulent i NRK P2. Fra 1990 har han vært knyttet til Trøndelag musikkonservatorium, senere NTNU, og har i dag et professorat i kontrapunkt, improvisasjon og komposisjon.

Samtidig har han fortsatt å spille land og strand rundt i inn- og utland, som soloartist og i ulike konstellasjoner. Han har spilt med de fleste, kjente og ukjente, Erik Bye og Sigmund Groven, John Pål Inderberg og Bjørn Alterhaug, Halfdan Sivertsen og Åge Alexandersen, Brynjar Hoff og Arve Tellefsen, Trondheimsolistene og Nidarosdomens guttekor, for å nevne noen. Han har skrevet musikk til over 140 scene- og filmproduksjoner, som filmen «Kjærleikens ferjereiser» (1979), musikalen «An-Magritt» (1988), som ga ham en nominasjon til Nordisk råds musikkpris, operaene «Olav Engelbrektsson» (1993), «Eystein av Nidaros» (2003), og «Querini» (2012), gammeldansmessen «Vindens hjul» (1994) og «Partisan Requiem» til 75-årsmarkeringen av frigjøringen av Finnmark (2000). Han har skrevet salmer med Edvard Hoem, og en samling sanger som for lengst har blitt allemannseie.

Henning fikk Spellemannpris i 1979 for Vårsøg-plate nummer to, i 1981 (juryens hederspris), og i 1986 for en plate med Ivar Aasens dikt. Han har fått Gammlengprisen, Prøysenprisen, Møre og Romsdal fylkes kulturpris, Sør-Trøndelag fylkes kulturpris, Kardemommestipendet, Trygve Hoffs minnepris og Egil Storbrekkens musikkpris, for å nevne noen. I 2013 ble han utnevnt til kommandør av St. Olavs orden. Henning har spilt regelmessig på Klangfestival siden oppstarten i 2014, i år hører vi ham i kveldskonserten fredag med Edvard Hoem.

 

Hilde Brunsvik (1959), sanger, låtskriver, forfatter, fra Moss
Hilde synger egne og andres låter, i et veikryss hvor jazz møter soul og blues. Hun er utdannet idehistoriker fra Universitet i Oslo og sanger fra Complete Vocal Institute i København. Hun debuterte som forfatter i 1989 og har publisert noveller, romaner og en biografi om jazzpianisten Einar «Pastor’n» Iversen. I 2019 kom første, andre og tredje plate: «Run For Love II» med egne sanger, «Edvard Hoems LIVET» i samarbeid med Edvard Hoem og Dag-Filip Roaldsnes, og en samling jazzstandardlåter med tittel «Maybe Next Year» i samarbeid med bassist Helge Olav Ellingsen. Ny roman kommer i høst.

Hilde er Klangfestivalens grunnlegger, sjef og bakkemannskap. Vi hører henne i kveldskonserten fredag.

 

Jorun Marie Kvernberg (1979), folkemusiker, komponist, fra Elnesvågen
Jorun Marie vokste opp med både folkemusikk og klassisk musikk, spilte fele hjemme og piano på Fræna kulturskole. Hun studerte hardingfele på folkehøgskolen på Voss og folkemusikk på Norges Musikkhøgskole i perioden 1999-2003. Hun har fartstid i ensembler som Majorstuen, Tindra, Unni Boksasp Ensemble og Gabriel Fliflets Valseria, med konserter og turneer i inn- og utland, og en lang rekke plateinnspillinger som har resultert i flere Spellemannpriser og Folkelarmpriser. Første soloplate, «Album» fra 2006, ble nominert til Folkelarmprisen i to klasser. Som soloartist jobber Jorun Marie særlig med folkemusikken fra Møre og Romsdal, og materialet fra bestefaren Peter L. Rypdal. Bandet Perleskum med blant andre Dag-Filip Roaldsnes, ble startet i 2018 og spiller sanger av Aasmund Olavsson Vinje, til Jorun Maries komposisjoner.

Jorun Marie er kjent som en sterk formidler av både ny og tradisjonell musikk, med scenisk nærvær og mange historier å fortelle. Hun har spilt jevnlig på Klangfestivalen siden starten, i år hører vi henne sammen med Edvard Hoem lørdag ettermiddag.

 

Karl Seglem (1961), saksofonist, bukkehornspiller, komponist, poet, fra Årdalstangen
Karl fikk overlevert en saksofon på en korpsøving, med greptabell og beskjed om å gå hjem og finne ut hvordan han lagde lyd i dette instrumentet. Det fant han ut, siden har han skapt sitt eget særegne musikalske landskap med impulser fra frijazz, nordiske folketoner og noe som renner i dypet og kanskje ikke har noe sjangernavn.

Karl gikk musikklinja på Voss Folkehøgskule, og dro på sin første turne for Rikskonsertene sammen med medelev, nå avdøde Kenneth Sivertsen i 1985. Musikken har ført ham til samarbeid med en lang rekke framstående musikere, som Håkon Høgemo, Andreas Ulvo, Kåre Opheim, Arve Henriksen, Berit Opheim, Terje Isungset, Jon Eberson, Elin Rosseland, Daniel Herskedal, og forfatter Jon Fosse. Han platedebuterte i 1983 med Kenneth Sivertsen, og har en lang og kritikerrost platekatalog, i eget navn og i diverse samarbeid. I 1991 etablerte han plateselskapet NORCD og har markert seg som en uredd og kunstnerisk kompromissløs utgiver Karl har spilt på alle de store norske jazz- og folkemusikkfestivalene, og har holdt konserter i Tyskland, USA, Japan, Sverige, Irland, Finland og England. De senere årene har Karl også gitt ut diktsamlinger og barnebøker.

Karl har fått Gammleng-prisen og Edvard-prisen (begge 1998), Buddyprisen (2010), Folkelarmprisen (2011) for albumet «Ossicles», Egil Storbrekkens musikkpris (2012), NOPAs musikkpris samme år for «Som spor», bestillingsverk til VossaJazz 2012, og Kardemommestipendet (2019). Han er Spellemann-nominert fire ganger.

Tretti år etter at saksofonen ble stukket i hendene hans, kom et nytt instrument. Etter en konsert ga en mann ham et bukkehorn med ordene “ditta ska du ha”. Så var det å gå i gang igjen. Karl har spilt regelmessig på Klangfestivalen siden oppstarten i 2014, vi hører ham på fredagens åpningskonsert og lørdagens kveldskonsert.

 

Klangkoret
Klangkoret består av lokale og litt mindre lokale sangere som til vanlig synger i noen av de mange dyktige amatørkorene i regionen. Klangfestivalkoret har bidratt med stemmer, farger og liv ved konserter og konsertgudstjenester siden festivalstart i 2014. Koret ledes av Vågøy kyrkjes egen kantor Gunn Sissel Bakken Håseth, og kan høres på konsertgudstjenesten søndag.

 

Kåre Nordstoga (1954), organist, komponist, arrangør, fra Notodden
Kåre fant veien til orgelkrakken i tidlig barndom og har siden holdt seg der. Han tok orgeltimer fra han var 12, og gikk videre til kirkemusikk-studier ved Norges Musikkhøgskole med Kaare Ørnung som i lærer i klaverspill, og Bjørn F. Boysen som orgellærer. I 1982 fikk han stipend fra Léonie Sonnings Musikfond som ga ham mulighet til videre studier hos den britiske organistlegenden David Sanger i London. Kåre debuterte i 1978 i Oslo domkirke, der han ble assisterende organist i 1984, før han i 1994 ble domorganist.

Ved siden av daglige og ukentlige messer, bryllup, dåp og gravferder, spiller Kåre et stort og variert konsertrepertoar med hovedvekt på Bach, Mozart, Franck, Widor og Messiaen. Han regnes som en av samtidens betydeligste Bach-tolkere, og i en serie med 30 lørdagskonserter 1991–93 spilte han Bachs samlede orgelverker, og gjentok serien i Bach-året 2000. Han er etterspurt som konsertorganist over hele Europa og har spilt i kirker i Berlin, Helsinki, Riga, London, Paris og Stockholm, for å nevne noen. Han har en lang rekke plateinnspillinger bak seg, for solo orgel og i ulike ensembler, har samarbeidet med folk som Knut Buen, Ole Edvard Antonsen, Arve Tellefsen, Sinikka Langeland, Brynjar Hoff, Knut Reiersrud, Oslo Domkor, Geir Inge Lotsberg og Magnar Åm, og utallige amatørkor og -musikere landet rundt, både i den klassiske tradisjonen og innen folkemusikken.

Kåre fikk Spellemannprisen i 1994 sammen med Knut Buen og Leif Rygg, Lindemannprisen i 2006, og var nominert til Spellemannpriser i 2000 og 2012, begge for Bach-innspillinger. I 2016 ble han utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs orden for sin innsats for norsk kirkemusikk.

Kåre har spilt på de fleste Klangfestivaler siden starten i 2014, og har tidligere spilt både Bach og Seglem på festivalen. Han var også med i operaen ”Fiskaren Rasmus og felemusikken” av Knut Anders Vestad, til Vågøy kyrkjes 100-årsjubileum i 2004. I år spiller Kåre egenkomponert og flunkende ny musikk på lørdagens orgelkonsert, og konsertgudstjeneste søndag.

 

Martin Bredin (1974), klassisk pianist, komponist, dirigent, fra Kil i Värmland
Martins forhold til pianoet begynte da farmor mente familien skulle overta et gammelt piano, og sørget for at det kom i hus. Da var veien kort til tangentene. I ungdomsårene dirigerte og spilte han med det lokale kirkekoret i Karlstad, før det ble Norge og klassisk pianistutdanning ved Griegakademiet i Bergen.

Martin har vært ansatt ved Operaen i Kristiansund som dirigent, pianist og repetitør siden 2001, og som dirigent for sangkoret Fjelljom siden 2009. Han er mye brukt som kapellmester, arrangør og akkompagnatør, og er kunstnerisk konsulent for Musikkens Venner i Tomrefjord. Han komponerer også opera og har fått framført verk av ensembler som TrondheimSolistene, Kristiansund Sinfonietta, Tomra Brass Band, Linköping Symphonic Band, og av artister som Marius Neset, Heine Bugge, Daniel Herskedal og Hallvar Djupvik. Han har også undervist ved Molde Kulturskole. Samarbeidet med Beate Mordal går tilbake til Beates tid ved Operaen i Kristiansund. Sammen har de spilt et bredt repertoar som duo og i ulike ensembler, på små og store scener. I 2019 framførte de Duke Ellingtons «Sacred Concerts» i Molde domkirke, med en jazzkvintett og koret Fjelljom, til strålende kritikker.

Martin kommer til Klangfestivalen for fjerde gang, tidligere har han dirigert festivalens prosjektkor Klangkoret, i år hører vi ham sammen med Beate Mordal i søndagens avslutningskonsert.

 

Randi Anita Dale (1982), kornettist, fra Elnesvågen
Randi Anita startet sin musikerkarriere i skolekorpset i Elnesvågen, i Fræna Musikkorps og Molde Brassband. Hun studerte til Bachelor og Master i kornett på University of Salford i England med lærer og mentor David King, og spilte i flere år i et av Englands mest berømte brassband, Foden Band, på konserter og turneer i hele Europa, inkludert flere konserter i legendariske Royal Albert Hall.

Etter åtte år i England vendte hun hjem til Fræna og jobben som kulturskolerektor og korpsdirigent på Tingvoll, før hun i 2017 begynte som kulturskolerektor i daværende Fræna kommune, nå Hustadvika. Ved siden av rektorjobben dirigerer hun Fræna Brassband, spiller principal i Molde Brassband, underviser og gjør frilansoppdrag som kornettist.

Randi Anita har hatt ymse oppdrag i festivalen, i år hører vi henne i kveldskonserten fredag.

 

Tore Sandbakken (1985), perkusjonist, komponist, produsent, fra Trondheim
Tores første musikalske kjærlighet var Steely Dan og The Beatles, før han fant fram til jazzen og den improviserte musikken. Han er utdannet ved Norges Musikkhøgskole og Rytmisk Musikkonservatorium i København, og er en allsidig og etterspurt perkusjonist med konserter i Norge, Europa, Japan og USA, med band som Mapping Oceans, Dag-Filip Roaldsnes Ensemble, Odd Steinar Albrigtsen Quintet, Speakeasy, Aphrodisiac og Bergljot. Han har jobbet med musikere som Jens Carelius, Jan Vardøen, Nils Petter Molvær, Arrigo Cappelletti, Kristoffer Kompen og Stein Bull-Hansen. I 2009 ble han Spellemann-nominert for utgivelsen «Kayak».

Tore er etterspurt som plateprodusent og studiomusiker og har medvirket på en lang rekke plateinnspillinger. I 2018 ble han ansatt som produsent for Jazzfest Trondheim, og fra i år har han produsentjobb i Midtnorsk Jazzsenter. Tore har vært Klangfestivalens faste trommeslager siden starten i 2014, i ensemblet Roaldsnes Tre, fire og Fem. Vi hører vi ham gjennom hele festivalen.

 

Trygve Fiske (1987), bassist, komponist, fra Frei
Trygve fant en elbass i kjelleren i barndomshjemmet, siden har det vært ham og bassen. Han har studert ved jazzlinja på NTNU i Trondheim og på Norges Musikkhøgskole i Oslo, er fast medlem i John Pål Indreberg Trio, i Hanna Paulsberg Concept siden starten i 2010, og i Solveig Slettahjell Quartet siden starten i 2020.

I 2013 fikk han Shell-stipend fra Moldejazz, og kvitterte året etter med ny musikk og ny kvartett, Waldemar 4, med Håvard Wiik, André Roligheten og Erik Nylander. Kvartetten har gitt ut to kritikerroste album (2015 og 2020). I år har Trygve skrevet bestillingsverket «Cycles Recycled» for en sekstett sammensatt for anledningen, som hadde sin urframføring på Jazzfest i Trondheim, og spilles på Festspillene i Kristiansund i september.

Trygves musikk er preget av innovative melodier, leken improvisasjon og lyttende samspill uansett sammenheng. Han har spilt på de fleste Klangfestivaler siden 2015, vi hører ham gjennom festivalen som del av festivalbandet Roaldsnes Tre.

 

Det finnes mange kirker som Vågøy, vakre bygninger i vakre landskap. Det er når man åpner munnen her inne og sier et ord, synger en tone, at man skjønner at akkurat her, i denne kirka på dette neset ved Frænafjorden i Romsdal, må det være en Klangfestival!

  • Tilbake til toppen

Copyright © 2025 Klangfestivalen