Bjørn-Petter Tøsse (1994), trekkspiller, komponist, produsent, fra Farstad
Bjørn-Petter vokste opp på en gård med mange dyr og få mennesker og nok tid til å øve. Den første musikkundervisningen fikk han på Fræna kulturskule, nå Hustadvika kulturskule. Han tok førsteplassen i NM på trekkspill tre år på rad, og gikk videre til studier ved Norges Musikkhøgskole, hvor han studerte jazz, improvisasjonsmusikk og bulgarsk bryllupsmusikk. Samtidig har han tatt timer hos renommerte trekkspillere som Stian Carstensen, Bata Kanda (Beograd) og Petar Ralchev (Plovdiv, Bulgaria). Bjørn-Petter har reist verden rundt med trekkspillet, på turnéer i Frankrike, brylluper i USA og på Balkan, konkurranser i Serbia og Hellas og studieturer i India. Han har spilt med band som BabaYaga og Batkakollen og Oslo Balkan Band. I fjor kom første album i eget navn, Habitus, spilt inn og produsert i Tøsse Studio i Elnesvågen. Bjørn-Petter spilte på Klangfestivalen første gang i fjor, i år hører vi ham i solokonserten Tøsse lørdag kl 1700.
Dag-Filip Roaldsnes (1984), pianist, komponist, fra Valderøy
Dag-Filip fant tidlig veien til Ungjazz i Ålesund, og videre til jazzstudier ved Norges Musikkhøgskole med legendariske Misha Alperin som lærer. Han platedebuterte som komponist og bandleder i 2012 med det kritikerroste albumet Først, og mottok samme år Ungjazzprisen fra Jazz-sirkelen i Ålesund, miljøet som hadde vært en avgjørende impuls i formative år. Andre-albumet I eit landskap kom i 2016, mens tredjealbumet Resonans fra 2020 avsluttet trilogien. Dag-Filip er en etterspurt tangentmann og arrangør i mange sammenhenger, og har jobbet med folk som Jorun Marie Kvernberg, Karl Seglem, Hanna Paulsberg , Edvard Hoem, Hayden Powell, André Roligheten, Kåre Nymark jr, Lena Nymark, Mats Eilertsen, Ålesund strykekvartett, Nils-Øivind Haagensen, og popbandet The Margarets. Med musikalsk bakgrunn fra bedehus og jazz til europeisk kunstmusikk maler Dag-Filip med mange farger i paletten. Siden Klangfestivalens oppstart i 2014 har han vært sentral som leder av jazz-ensemblet Roaldsnes Tre, Fire og Fem, som solist, bandleder og komponist, og i utviklingen av festivalens musikalske identitet og profil. Vi hører ham i Jorun Marie Kvernbergs Perleskum fredag kl 1800, i Hilde Brunsviks Min lille by fredag kl 2000, og i Karl Seglems Djup redsle. Djup ro lørdag kl 1900.
Elever fra Hustadvika kulturskule
Hustadvika kommune med drøyt 13 000 innbyggere er hjemkommune til en lang rekke betydelige musikere og kunstnere. Mange av disse har gått på kommunens kulturskole. Hvert år kommer nye barn til skolen, barn som ønsker å lære og bruke tid på å øve, og flere av de voksne musikerne på årets festival fikk sin første undervisning her. Elever fra Hustadvika kulturskule har stått på festivalscenen hvert år siden starten i 2014. Under festivalåpningen fredag kl 1800 får vi høre noen av elevene som går på kulturskolen nå.
Ellen Brekken (1985), bassist, fra Tynset
Ellen kommer fra en familie med mange musikanter, og begynte tidlig å interessere seg for musikk. Fra 10-årsalderen spilte hun i korps, og som 13-åring plukket hun opp onkelens Fender Precision-bass. Siden har det vært Ellen og bassen. Hun gikk på musikklinja på Nord-Østerdal videregående, og spilte både i storband og symfoniorkester. På Toneheim folkehøgskole ble kontrabassen hovedinstrumentet, veien videre gikk til jazzutdanning i Stavanger og Norges musikkhøgskole i Oslo. Ellen spiller fast med renommerte Hedvig Mollestad trio, Falkevik og Du og jeg og vi 2-3-4. Hun har jobbet med så forskjellige folk som Hilde Louise Asbjørnsen, Frode Alnæs, Frida Ånnevik, Odd Nordstoga, Trine Rein og Bugge Wesseltoft, og spilt med Dance with a Stranger, Ungdomssymfonikerne, Rikskonsertene, Den kulturelle skolesekken, Oslo Nye Teater, Nationaltheatret, Folketeatret og Trøndelag Teater, for å nevne noe. De siste par årene har hun startet og ledet det profilerte bandet A tonic for the troops, som platedebuterte med et brak i fjor og har andreplata på beddingen. Ellen kommer til Klangfestivalen for andre gang, vi hører henne i husbandet Roaldsnes Fire, i Hilde Brunsviks Min lille by fredag kl 2000, og Karl Seglems Djup redsle. Djup ro lørdag kl 1900.
Endre Ruset (1981), poet, fra Molde
Endre har oppvekst og skolegang fra Molde, og har gått forfatterveien via Buskerud folkehøgskole, Skrivekunstakademiet i Hordaland og Universitetet i Bergen. Han har vært involvert i Bjørnsonfestivalen siden 1992, de første åren som frivillig. Siden forfatterdebuten i 2001 med diktsamlingen Ribbeinas vingespenn har han publisert dikt, fått Bjørnsonstipend, ledet Norsk Litteraturfestival (2009 til 2011) og fått kritikerros for nyskapende språk og personlige sansinger. Siste diktsamling, Deretter, kom i fjor. Endre kommer til Klangfestivalen for andre gang, i år åpner han festivalen med nyskrevet prolog fredag kl 1800.
Gunn Sissel Bakken Håseth (1967), kantor, dirigent, fra Kvernes
Gunn Sissel studerte kirkemusikk ved Musikkonservatoriet i Trondheim og har vært kantor i Vågøy og Fræna siden 1997. Gunn Sissel har trukket i festivaltrådene siden starten i 2014, i år dirigerer hun festivalens eget Klangkor på salmekonserten Så still er denne vakre morgonstund søndag kl 1200.
Hilde Brunsvik (1959), sanger, forfatter, låtskrivar, fra Moss
Hilde synger egne og andres sanger, i et musikalsk veikryss der jazz møter viser, soul og blues. Hun er utdannet idehistoriker fra Universitet i Oslo og sanger fra Complete Vocal Institute i København, debuterte som forfatter i 1989 og har publisert noveller, romaner og en biografi om jazzpianisten Einar «Pastor’n» Iversen. I 2019 kom albumene Run For Love II med egne sanger, Edvard Hoems LIVET i samarbeid med Edvard Hoem og Dag-Filip Roaldsnes, og Maybe Next Year, jazzstandardlåter med bassist Helge Olav Ellingsen. Romanen Kamma/Emma kom i fjor. Hilde er Klangfestivalens grunnlegger, sjef og bakkemannskap. Vi hører henne fredag kl 2000 i sangsyklusen Min lille by.
Jorun Marie Kvernberg (1979), folkemusiker, fra Elnesvågen
Jorun Marie vokste opp med både folkemusikk og klassisk musikk, spilte fele hjemme og piano på Fræna kulturskole. Hun studerte hardingfele på folkehøgskolen på Voss og folke-musikk på Norges Musikkhøgskole, og har fartstid i ensembler som Majorstuen, Tindra, Unni Boksasp Ensemble og Gabriel Fliflets Valseria, med konserter og turneer i inn- og utland, og en lang rekke plateinnspillinger som har resultert i flere Spellemannpriser og Folkelarmpriser. Første soloplate, Album fra 2006, ble nominert til Folkelarmprisen i to klasser. Som soloartist jobber Jorun Marie særlig med folkemusikken fra Møre og Romsdal, og materialet fra bestefaren Peter L. Rypdal. Bandet Perleskum med blant andre Dag-Filip Roaldsnes, ble startet i 2018 og spiller sanger av Aasmund Olavsson Vinje, til Jorun Maries komposisjoner. Jorun Marie har spilt jevnlig på Klangfestivalen siden starten, år åpner hun festivalen med ensemblet og konserten Perleskum fredag kl 1800.
Karl Seglem (1961), saksofonist, bukkehornspiller, poet, komponist, fra Årdalstangen
Karl fikk overlevert en saksofon på en korpsøving i oppveksten, med greptabell og beskjed om å gå hjem og finne ut hvordan man lagde lyd i dette instrumentet. Siden har han skapt et særegent musikalsk landskap med impulser fra frijazz, nordiske folketoner og noe som renner i dypet og kanskje ikke har noe sjangernavn. Han gikk musikklinja på Voss Folkehøgskule, og dro på sin første turne for Rikskonsertene i 1985 sammen med medelev, nå avdøde Kenneth Sivertsen. Musikken har ført ham til samarbeid med en lang rekke framstående musikere, som Håkon Høgemo, Andreas Ulvo, Kåre Opheim, Arve Henriksen, Berit Opheim, Terje Isungset, Jon Eberson, Elin Rosseland, Daniel Herskedal, og forfatter Jon Fosse. Han platedebuterte i 1983 med Kenneth Sivertsen, og har en lang og kritikerrost platekatalog, i eget navn og i diverse samarbeid. I 1991 etablerte han plateselskapet NORCD og har markert seg som en uredd utgiver. Han har spilt på jazz- og folkemusikk-festivaler i inn- og utland, konserter i Tyskland, USA, Japan, Sverige, Irland, Finland og England. Han har fått Gammleng-prisen og Edvard-prisen (begge 1998), Buddyprisen (2010), Folkelarmprisen (2011) for albumet Ossicles, Egil Storbrekkens musikkpris (2012), NOPAs musikkpris samme år for Som spor, bestillingsverk til VossaJazz, og Kardemommestipendet (2019). Han er Spellemann-nominert fire ganger. De senere årene har han også markert seg som poet med flere utgivelser, og til årets festival kommer han med en fersk diktsamling. Karl har spilt regelmessig på Klangfestivalen siden starten i 2014, i år hører vi ham i Hilde Brunsviks Min lille by fredag kl 2000, og sin egen poesikonsert Djup redsle. Djup ro lørdag kl 1900.
KINDA Trio
er Jasmina Zivic på fløyte, Anna Ostachowska på bratsj/fiolin og Zhala Aliyeva på cello. Trioen har base i Kristiansund, der de tre medlemmene arbeider i Operaen i Kristiansund, og røtter i Serbia, Aserbajdsjan og Polen. Med stor formidlingsevne og mye liv og lek har de spilt konserter på Festspillene i Kristiansund og Festspela i Geiranger, og en serie barneforestillinger i Tingvoll, Molde og Tresfjord. KINDA Trio har noen av føttene i klassisk musikk, og noen i folkemusikk fra ulike kanter av Europa. De kommer til Klangfestivalen for første gang og spiller konsert for barn i alderen 2 til 102 på Hoem Grendahus lørdag kl 1500.
Klangkoret
består av lokale og litt mindre lokale sangere som til vanlig synger i noen av de mange dyktige amatørkorene i regionen. Klangkoret har bidratt med stemmer, farger og liv ved konserter og konsertgudstjenester siden festivalstart i 2014. Koret ledes av Vågøy kyrkjes egen kantor Gunn Sissel Bakken Håseth, og kan høres på salmekonserten Så still er denne vakre morgonstund søndag kl 1200.
Knut Anders Vestad (1969), organist, komponist, fra Aureosen
Knut Anders begynte sin musikalske reise med orgelmusikk i Vågøy kyrkje og undervisning ved Fræna, nå Hustadvika, kulturskule. Han er utdannet organist og komponist fra Trøndelag Musikkonservatorium, og ansatt ved Institutt for musikk på NTNU. Han har skrevet verk til Nidarosdomens Guttekor, Hamsundagene, Trondheim Jazzfestival og Molde domkirke. Med Edvard Hoem skrev han barneoperaen Fiskaren Rasmus og felemusikken til Vågøy kyrkjes 100-årsjubileum i 2004, og to operaer til Den Norske Opera & Ballett. Stykket Rokta – etter at dagen kom hadde urframføring i Bud denne sommeren. Knut Anders har samarbeidet med artister som Ole Paus, Moddi, Jonas Alaska, Katzenjammer, Knut Reiersrud og Aurora, og har skrevet kammermusikk, teatermusikk og musikaler. Han er også grunnlegger og mangeårig leder av Kibnebfestivalen. Knut Anders har spilt på Klangfestivalen flere ganger, i år leder han salmekonserten Så still er denne vakre morgonstund søndag kl. 1200.
Lars Andreas Haug (1975), tubaist, komponist, frå Frogner i Sørum
Lars Andreas startet som tubaist i Frogner skolekorps på 1980-tallet, og har siden brukt tubaen som jazzmann og solist i mange ulike band og konstellasjoner over hele verden. Han studerte på Norges Musikkhøgskule, platedebuterte med albumet Tu´ba med Live Maria Roggen (1998), og har siden vært med på en lang rekke innspillinger. Han har utgitt fire album med Lars Andreas Haug band, og vant en Spellemannpris med Ragnhild Furebottens Never on a Sunday (2011). I tillegg har han spilt i ensembler som Tri O´Trang, Moments Notice, SOT og Trygve Seim Ensemble. I de siste årene har han gjort en rekke konserter med duoen Messing with voice. Lars Andreas er medprodusent i plateselskapet Glacier Records hvor han har gitt ut mye av musikken sin. Han kommer til Klangfestivalen for første gang, vi hører ham i åpningskonserten Perleskum fredag kl 1800, og i Karl Seglems Djup redsle. Djup ro lørdag kl 1900.
Miriam Venås Trio
Moldebaserte Miriam Venås Trio er sanger og låtskriver Miriam Venås, pianist Dagfinn Grønvik og gitarist/bassist William Stavik. Miriam har lang fartstid som artist, kordirigent og pedagog, og har gjennom årene sunget med mange sentrale nasjonale navn. De siste årene har hun satset mer på eget navn og egen musikk, i konserter og innspillinger. Trioen har spilt sammen i noen år, og har utviklet et nært og særpreget uttrykk, og et repertoar til refleksjon og ettertanke, som strekker seg fra Miriams egen katalog til kjente salmer, jazzlåter, viser og gospellåter, gjerne i ny drakt. Miriam Venås Trio kommer til Klangfestivalen for første gang, og avsluttar festivalen søndag kl 1400.
Randi Anita Dale (1982), kornettist, fra Elnesvågen
Randi Anita startet musikerkarrieren i skolekorpset i Elnesvågen, i Fræna Musikkorps og Molde Brassband. Hun studerte kornett på University of Salford i England, og spilte i flere år i et av Englands mest berømte brassband, Foden Band, på konserter og turneer i hele Europa, inkludert Londons legendariske Royal Albert Hall. Etter åtte år vendte hun hjem til Fræna og jobben som kulturskolerektor og korpsdirigent på Tingvoll, før hun i 2017 begynte som kulturskolerektor i daværende Fræna kommune, nå Hustadvika. Ved siden av rektorjobben spiller hun i Molde Brassband, underviser og gjør frilansoppdrag som kornettist. Randi Anita har hatt ymse oppdrag i festivalen de senere årene, i år hører vi henne i salmekonserten Så still er denne vakre morgonstund søndag kl 1200.
Tore Sandbakken (1985), perkusjonist, komponist, produsent, fra Trondheim
Tores første musikalske kjærlighet var Steely Dan og The Beatles, før han fant fram til jazzen og den improviserte musikken. Han er utdannet ved Norges Musikkhøgskole og Rytmisk Musikkonservatorium i København, og er en allsidig og etterspurt perkusjonist med konserter i Norge, Europa, Japan og USA, med band som Mapping Oceans, Dag-Filip Roaldsnes Ensemble, Odd Steinar Albrigtsen Quintet, Speakeasy, Aphrodisiac og Bergljot. Han har jobbet med musikere som Jens Carelius, Jan Vardøen, Nils Petter Mol-vær, Arrigo Cappelletti, Kristoffer Kompen og Stein Bull-Hansen. I 2009 ble han Spelle-mann-nominert for utgivelsen «Kayak». Han er etterspurt som plateprodusent og studiomusiker og har medvirket på en lang rekke innspillinger. Han er også produsent for Jazzfest Trondheim og Midtnorsk Jazzsenter. Tore har vært Klangfestivalens faste trommeslager siden starten i 2014, i år hører vi ham i Hilde Brunsviks Min lille by fredag kl 2000, og Karl Seglems Djup redsle. Djup ro, lørdag kl 1900.
Unni Boksasp (1972), folkesanger, låtskriver, fra Tingvoll
Unni har utdanning fra Kungliga Musikhögskolan i Stockholm og Høgskolen i Telemark. Hun har drevet Unni Boksasp Ensemble siden 2006, et ensemble som spiller de gladeste festlåtene og de sørgeligste visene, som kan være både trio, kvartett og kvintett og hvor medlemmene kan variere, men hvor musikken alltid springer fra en dyp tradisjonskunnskap i møte med uredde, nye uttrykk, og Unnis sterke formidlingsevne. Platedebuten kom i 2007 med albumet Songar frå Havdal med musikk av Magnhild Almhjell. Med Keramello fra 2010 fikk ensemblet både Folkelarmpris og Spellemannpris. De har spilt på festivaler i og utenfor Norge, og turnerte i USA i 2018 og 2019. I september i år markeres ensemblets 15-årsjubileum med konserter i Trondheim og Oslo. Som solist har Unni vunnet Landskappleiken to ganger, i 2010 og 2011, og blitt kåret til Solprins(esse) under Solfesten på Rjukan i 2017. Med utgangspunkt i tradisjonsmusikken går Unni også nye veier. En ny versjon av det tradisjonsrike visjonsdiktet Draumkvedet, med Unnis nykomponerte musikk, har premiere i Seljord i januar neste år, og skal turnere på flere kanter av landet. Unni kommer til Klangfestivalen for første gang, vi hører henne i åpningskonserten Perleskum fredag kl 1800.
Vegard Hasselgård (1983), gitarist, komponist, fra Fredrikstad
Vegards første musikalske kjærlighet var Vazelina Bilopphøggers og Knutsen og Ludvigsen i barneårene, Aerosmith og Michael Jackson i ungdomsårene, og foreldrenes LP-samling av jazzplater. Farens gitar ble hentet ned fra veggen på et tidlig tidspunkt, veien gikk til musikklinja på Greåker vgs, og videre til jazzstudier på Norges Musikkhøgskole med legendariske Jon Eberson som gitarlærer. Vegard arbeider som frilans musiker i ulike prosjekter, som albumene til Kjetil Flatland og IAmSound. To studioinnspillinger fra i sommer ligger på beddingen, den ene med Dag-Filip Roaldsnes. Vegard kommer til Klangfestivalen for første gang, vi hører ham fredag kl 2000 i Hilde Brunsviks Min lille by, og lørdag kl 1900 i Karl Seglems Djup redsle. Djup ro.