Klangfestivalen

23.-25. august 2024

  • Klangfestivalen
  • Årets festival
  • Artister
  • Program
  • Billetter
  • Praktisk
  • Historie
    • Om festivalen
    • Tidligere festivaler
      • Klangfestivalen 2023
      • Klangfestivalen 2022
      • Klangfestivalen 2021
      • Klangfestivalen 2020
      • Klangfestivalen 2019
      • Klangfestivalen 2018
      • Klangfestivalen 2017
      • Klangfestivalen 2016
      • Klangfestivalen 2015
      • Klangfestivalen 2014
    • Klangturnéen
      • Klangturneen 2021
      • Klangturnéen 2019
      • Klangturnéen 2017
      • Klangturnéen 2015

Artister 2023

Bilde Alf og trommer A
Foto: privat

Alf Magne Hillestad (1975) trommer, perkusjon, produsent, frå Øvre Årdal
Som frilansmusikar har Alf Magne spelt og spelar med artistar og band som Karl Seglem, Eva & the Heartmaker, Ida Maria, Numa Edema, Lise Karlsnes, Trine Rein, Hege Øversveen, Marie Klåpbakken, Maria Haukaas Mittet, The Largo.

Parallelt med sitt virke som musikar har også Alf Magne arbeida som produsent, noko som det har vorte meir og meir av dei siste 10 åra. Han har hatt tilhaldstad i studio som Velvet Recording, PhatCat studios, og Lydbadet. Han har mellom anna produsert for Venke Knutson, Staut (3 album), Marie Klåpbakken, Synne Vo, Verdsmannen Thorbjørnsen (3 album), Gunn Kvaale, Odd Einar Nordheim.

Sidan 2018 har han også produsert mykje for Karl Seglem, ei rekke singlar, albumet Alun (LP) og sist Mytevegar (myth.path.hope) som skal framførast på Klangfestivalen.

 

Dag-Filip Roaldsnes 2022
Foto: Tore T. Sandbakken

Dag-Filip Roaldsnes (1984), pianist, komponist, fra Valderøy
Dag-Filip fant tidlig veien til Ungjazz i Ålesund, og videre til jazzstudier ved Norges Musikkhøgskole med legendariske Misha Alperin som lærer. Han platedebuterte som komponist og bandleder i 2012 med det kritikerroste albumet Først, og mottok samme år Ungjazzprisen fra Jazz-sirkelen i Ålesund, miljøet som hadde vært en avgjørende impuls i formative år. Andre-albumet I eit landskap kom i 2016, mens tredjealbumet Resonans fra 2020 avsluttet trilogien. Dag-Filip er en etterspurt tangentmann og arrangør i mange sammenhenger, og har jobbet med folk som Jorun Marie Kvernberg, Karl Seglem, Hanna Paulsberg , Edvard Hoem, Hayden Powell, André Roligheten, Kåre Nymark jr, Lena Nymark, Mats Eilertsen, Ålesund strykekvartett, Nils-Øivind Haagensen, og popbandet The Margarets. Med musikalsk bakgrunn fra bedehus og jazz til europeisk kunstmusikk maler Dag-Filip med mange farger i paletten.

Siden Klangfestivalens oppstart i 2014 har Dag-Filip vært sentral som leder av jazz-ensemblet Roaldsnes Tre, Fire og Fem, som solist, bandleder og komponist, og i utviklingen av festivalens musikalske identitet og profil. I år avslutter han festivalen søndag kl 1400, med ny musikk og ensemble i eget navn – Dag-Filip Roaldsnes sekstett.

 

edvard_hoem_paal_audestad_
Foto: Paal Audestad

Edvard Hoem (1949), forfatter, fra Ytre Hoem
Edvard debuterte i 1969 med diktsamlingen Som grøne musikantar, og har siden vært svært produktiv som romanforfatter, dramatiker, salmedikter og Shakespeare-gjendikter. For Kjærleikens ferjereiser (1974), Prøvetid (1984), Ave Eva (1987) og Mors og fars historie (2005) ble han innstilt til Nordisk Råds litteraturpris, for Mors og fars historie mottok han også Melsomprisen og Petter Dass-prisen, og ble innstilt til Kritikerprisen. Fra 2009-2013 ga han ut biografien om Bjørnstjerne Bjørnson i fire bind. I 2011 ble han tildelt statsstipend og i 2013 fikk han Språkprisen. I 2014 kom Slåttekar i himmelen, første bind i romanserien om slekta fra Romsdal. I 2019 fikk Edvard Brages hederspris, og i 2020 ble han utnevnt til Kommandør av St. Olavs Orden for sin fremragende innsats for norsk litteratur og kulturarv. Edvard har et stort og interessert publikum over hele landet, reiser kort og langt for å møte dem, og er en raus formidler.

Den første Klangfestivalen i 2014 åpnet med en salmekonsert med Edvards salmer, og forfatteren på scenen. Siden har han deltatt på festivalen de fleste år, med litterære og musikalske programmer. Lørdag kl 1700 leser han for første gang fra den nye romanen Husjomfru, som kommer denne høsten.

 

Kulturskulen 2022
Foto: Randi Anita Dale

Elever fra Hustadvika kulturskule
Hustadvika kommune med drøyt 13 000 innbyggere er hjemkommune til en lang rekke musikere og kunstnere. Mange av disse har gått på kommunens kulturskole. Hvert år kommer nye barn til skolen, som ønsker å lære og bruke tid på å øve, og flere av de voksne musikerne som har spilt på Klangfestivalen gjennom årene, fikk sin første undervisning her.

Elever fra Hustadvika kulturskule har stått på festivalscenen hvert år siden starten i 2014. Under festivalåpningen fredag kl 1800 får vi høre noen av elevene som går på kulturskolen nå.

 

Gunn Sissel Bakken Håseth
Foto: Anne Marie Sødahl

Gunn Sissel Bakken Håseth (1967), kantor, organist, dirigent, fra Kvernes
Gunn Sissel studerte kirkemusikk ved Musikkonservatoriet i Trondheim og har vært kantor i Vågøy og Fræna, nå Hustadvika, siden 1997. Gunn Sissel er en viktig medspiller for festivalen både på og bak scenen. Hun dirigerer festivalens eget Klangkor, som vi i år hører på konsertgudstjenesten søndag kl 1200.

 

Hanna Paulsberg3
Foto: Michaela Klouda

Hanna Paulsberg (1987), saksofonist, komponist, bandleder, fra Rygge
Hannas forhold til saksofonen startet da hun var 15, etter å ha hørt en plate med Stan Getz. Hun gikk på musikklinja på Kirkeparken videregående i Moss, på Toneheim Folkehøyskole og videre til jazzlinja på NTNU i Trondheim, med lærere som John Pål Inderberg og Eirik Hegdal. Hanna har spilt med Chick Corea, Bobo Stenson, Bugge Wesseltoft, Marilyn Mazur, Jan Eggum og Henning Sommerro, med Trondheim Jazzorkester, med Dag-Filip Roaldsnes og Edvard Hoem. Hun har spilt over store deler av verden, i Indonesia og Singapore, Madagaskar og Angola, USA og Grønland, Irland og Storbritannia, Finland, Estland og Tyskland. Hun er bandleder og komponist i renommerte Hanna Paulsberg Concept, initiativtager til trioen og publikumssuksessen GURLS, og har en lang rekke kritikerroste album bak seg. Hanna har vunnet stipender og fått Gammleng-prisen og to Spellemann-priser, den siste for fjorårets samarbeidet mellom GURLS og Trondheim Jazzorkester.

Hanna har spilt på Klangfestivalen flere ganger, i år hører vi henne i Tore Sandbakken Trio fredag kl 2000.

 

AVE2906
Foto: Anne Valeur

Hayden Powell (1983), trompeter, komponist, engelskmann fra Molde
Hayden trådte sine musikerbarnesko i korpsmiljøet i Molde og tradjazz-bandet Dixi. Siden ble det jazzlinjer i Trondheim og Oslo, kritikerroste prosjekter og plater, mange jern i ilden i inn- og utland. Med original, leken og dynamisk kammerjazz har Hayden Powell Trio spilt konserter og på festivaler over hele landet, og utgitt kritikerroste plater, sist Six Comissions (2018). Samtidig har Hayden spilt i prosjekter med Ola Kvernberg, Albatrosh, Trondheim Jazzorkester, Eyolf Dales Wolf  Valley, og med Natacha Atlas, Solfrid Molland og Signe Time, for å nevne noen

Hayden har spilt på Klangfestivalen en rekke ganger, i år hører vi ham i Karl Seglems konsert Mytevegar lørdag kl 1900, og i Dag-Filip Roaldsnes sekstett i avslutningskonserten søndag kl 1400.

 

Hilde Brunsvik 2022
Foto: Martin T.B. Thomas

Hilde Brunsvik (1959), sanger, forfatter, låtskriver, fra Moss
Hilde synger egne og andres sanger i et musikalsk veikryss der jazz møter viser, soul og blues. Hun er utdannet idehistoriker fra Universitet i Oslo og sanger fra Complete Vocal Institute i København, debuterte som forfatter i 1989 og har publisert noveller, romaner og en biografi om jazzpianisten Einar «Pastor’n» Iversen. I 2019 kom albumene Run For Love II med egne sanger, Edvard Hoems LIVET i samarbeid med Edvard Hoem og Dag-Filip Roaldsnes, og Maybe Next Year, jazzstandardlåter med bassist Helge Olav Ellingsen. Romanen Kamma/Emma kom i 2021, og albumet og poesiboka Min lille by i år.

Hilde er Klangfestivalens grunnlegger, sjef og bakkemannskap. Vi hører henne i ulike sammenhenger gjennom festivalen.

 

Ine Hoem
Foto: Jørgen Norby

Ine Hoem (1985), sanger, låtskriver, fra Oslo og Hoem
Ine vokste opp på Grünerløkka i Oslo, med sterke røtter til Hoem ved Frænafjorden, hvor far Edvard Hoem kommer fra. I studietida på jazzlinja på NTNU etablerte hun jazztrioen PELbO sammen med Kristoffer Lo og Trond Bersu, som platedebuterte i 2010 med det selvtitulerte albumet PELbO, som innkasserte en Spellemannominasjon i åpen klasse. I 2015 kom albumet Angerville i eget navn, med singelen This Year som fikk mye spilletid i radio og på strømmetjenester. Siden har hun utgitt ytterligere tre album i eget navn, Moonbird (2017), Hundre dager (2020), og Alt vi har kjært (2021) med tekster av Edvard Hoem. Ine har samarbeidet med musikere som Jo Skaansar, Trygve Seim, Kjetil Bjerkestrand, David Wallumrød, Andreas Ulvo og Markus Lillehaug Johnsen, og har det siste året turnert over store deler av landet med far Edvard. Hun er like hjemme i visepop og elektronika som jazz i ulike tapninger, og er kjent for sin varme stemme, sterke formidlingsevne og gode tekster.

Ine har spilt på Klangfestivalen flere ganger, i år hører vi henne i et sjeldent duoformat med bassist og ektemann Trygve Fiske, lørdag kl 1600.

 

Jorun Marie Kvernberg 2022
Foto: Kristin Støylen

Jorun Marie Kvernberg (1979), folkemusiker, fra Elnesvågen
Jorun Marie vokste opp med både folkemusikk og klassisk musikk, spilte fele hjemme og piano på Fræna kulturskole. Hun studerte hardingfele på folkehøgskolen på Voss og folkemusikk på Norges Musikkhøgskole, og har fartstid i ensembler som Majorstuen, Tindra, Unni Boksasp Ensemble og Gabriel Fliflets Valseria, med konserter og turneer i inn- og utland, og en lang rekke plateinnspillinger som har resultert i flere Spellemannpriser og Folkelarmpriser. Første soloplate, Album fra 2006, ble nominert til Folkelarmprisen i to klasser. Som soloartist jobber Jorun Marie særlig med folkemusikken fra Møre og Romsdal, og materialet fra bestefaren Peter L. Rypdal. Bandet Perleskum med blant andre Dag-Filip Roaldsnes, ble startet i 2018 og spiller sanger av Aasmund Olavsson Vinje, til Jorun Maries komposisjoner.

Jorun Marie har spilt jevnlig på Klangfestivalen siden starten, i år åpner hun festivalen sammen med elever fra Hustadvika kulturskule fredag kl 1800, og spiller i Dag-Filip Roaldsnes sekstett som avslutter festivalen søndag kl 1400.

 

Karl Seglem4
Foto: Oddleiv Apneseth

Karl Seglem (1961), saksofonist, bukkehornspiller, poet, komponist, fra Årdalstangen
Karl fikk overlevert en saksofon på en korpsøving i oppveksten, med greptabell og beskjed om å gå hjem og finne ut hvordan man lagde lyd i dette instrumentet. Siden har han skapt et særegent musikalsk landskap med impulser fra frijazz, nordiske folketoner og noe som renner i dypet og kanskje ikke har noe sjangernavn. Han gikk musikklinja på Voss Folkehøgskule, og dro på sin første turne for Rikskonsertene i 1985 sammen med medelev, nå avdøde Kenneth Sivertsen. Musikken har ført ham til samarbeid med en lang rekke framstående musikere, som Håkon Høgemo, Andreas Ulvo, Kåre Opheim, Arve Henriksen, Berit Opheim, Terje Isungset, Jon Eberson, Elin Rosseland, Daniel Herskedal, og forfatter Jon Fosse. Han platedebuterte i 1983 med Kenneth Sivertsen, og har en lang og kritikerrost platekatalog, i eget navn og i diverse samarbeid. I 1991 etablerte han plateselskapet NORCD  med en lang rekke kritikerroste utgivelser av egen og andres musikk. Han har spilt på jazz- og folkemusikk-festivaler i inn- og utland, konserter og turneer i Europa, USA og Japan. Han har fått Gammleng-prisen og Edvard-prisen (begge 1998), Buddyprisen (2010), Folkelarmprisen (2011) for albumet Ossicles, Egil Storbrekkens musikkpris (2012), NOPAs musikkpris samme år for Som spor, bestillingsverk til VossaJazz, og Kardemommestipendet (2019). Han er Spellemann-nominert fire ganger. De senere årene har han også markert seg stadig sterkere som poet, med flere kritikerroste utgivelser.

Karl har spilt regelmessig på Klangfestivalen siden starten i 2014, i år hører vi ham med ensemble i eget navn i konserten Mytevegar lørdag kl 1900.

 

Kinda Trio 2022
Foto: Jan Erik Fillan

KINDA Trio
er Jasmina Zivic på fløyte, Anna Ostachowska på bratsj/fiolin og Zhala Aliyeva på cello. Trioen har base i Kristiansund, der de tre medlemmene arbeider i Operaen i Kristiansund, og røtter i Serbia, Aserbajdsjan og Polen. Siden oppstarten i 2018 har de spilt konserter på Festspillene i Kristiansund og Festspela i Geiranger, på konferanser og på viktige hendelser for byen og fylket. Siden 2021 har de spilt en serie barneforestillinger i Tingvoll, Molde og Tresfjord, og barneforestilling Jorden rundt under Operafestukene 2022 i Kristiansund. Samarbeidet med andre musikere og kunstnere innen andre uttrykksformer har ført til flere innovative prosjekter de siste årene, som konsert med vokalgruppa Pønsj på Nordic Light fotohus i Kristiansund, og turné til Serbia til sommeren. Med stor formidlingsevne og mye liv og lek blander trioen klassisk musikk med folkemusikk fra mange kanter av Europa, for voksne og barn i alle aldre.

Trioen besøkte Klangfestivalen for første gang i fjor, i år spiller de åpningskonsert fredag kl 1800, og konsertgudstjeneste søndag kl 1200.

 

Klangkoret 2022
Foto: Hilde Brunsvik

Klangkoret
består av lokale og litt mindre lokale sangere som til vanlig synger i noen av de mange dyktige amatørkorene i regionen. Klangkoret har bidratt med stemmer, farger og liv ved konserter og konsertgudstjenester siden festivalstart i 2014. Koret ledes av Vågøy kyrkjes egen kantor Gunn Sissel Bakken Håseth, og kan høres på konsertgudstjenesten søndag kl 1200.

 

KnutAndersVestad[2]
Foto: Berre Foto

Knut Anders Vestad (1969), organist, komponist, fra Aureosen
Knut Anders begynte sin musikalske reise med orgelmusikk i Vågøy kyrkje og undervisning ved Fræna, nå Hustadvika, kulturskule. Han er utdannet organist og komponist fra Trøndelag Musikkonservatorium, og ansatt ved Institutt for musikk på NTNU. Han har skrevet verk til Nidarosdomens Guttekor, Hamsundagene, Trondheim Jazzfestival og Molde domkirke. Med Edvard Hoem skrev han barneoperaen Fiskaren Rasmus og felemusikken til Vågøy kyrkjes 100-årsjubileum i 2004, og to operaer til Den Norske Opera & Ballett. Stykket Rokta – etter at dagen kom hadde urframføring i Bud i fjor sommeren. Knut Anders har samarbeidet med artister som Ole Paus, Moddi, Jonas Alaska, Katzenjammer, Knut Reiersrud og Aurora, og har skrevet kammermusikk, teatermusikk og musikaler. Han er også grunnlegger og mangeårig leder av Kibnebfestivalen.

Knut Anders har spilt på Klangfestivalen flere ganger, i år leder han konsertgudstjenesten søndag kl. 1200.

 

Morten Barrikmo
Foto: Karina Ullensvang

Morten Barrikmo (1979), klarinettist, bassklarinettist, saksofonist, musikkpedagog, fra Kongsberg
Morten startet sitt jazzliv i hjembyen med dixilandgruppa Dixiplene og Kongsberg Storband, og miljøet rundt Kongsberg Jazzfestival. Han er utdannet ved Norges musikkhøgskole, og jobber i hovedsak med improvisasjon og moderne musikk, alternative spilleteknikker, rock og jazz. Han har medvirket i ensembler som Trondheim Jazzorkester, Oslo Sinfonietta, KORK og BIT20 Ensemble, og har gitt ut platene mOOn Over tOwns (2012) med trioen BOA, med Tora Augestad og Tanja Orning, spilt med Susanna Wallumrød på albumet  3 (2009) og spilt den non-verbale Rikskonsertforestillingen Klangbein sammen med Ole Jørn Myklebust.

Morten kommer til Klangfestivalen for første gang, vi hører ham i Karl Seglems ensemble lørdag kl 1900, og i Dag-Filip Roaldsnes sekstett søndag kl 1400.

 

Bjørg Myhre
Foto: privat

Sokneprest Bjørg Myhre (1966), fra Narvik
Veien til presteyrket startet i kirka hjemme i Narvik, i speider’n, søndagsskole og kor. Så gikk ferden til Romsdal og arbeid med barn og ungdom i kristne organisasjoner, og videre til menighetsarbeid i Nesset. Der fikk Bjørg prestekall, og jobb som prestevikar i Hustadvika mens hun fullførte utdannelsen i praktisk teologi. Bjørg ble ordinert i Molde Domkirke i juni 2022, og er nå sokneprest i Vågøy og Myrbostad sokn i Hustadvika kommune. Vi hører henne i årets konsertgudstjeneste søndag kl 1200.

 

Tore Sandbakken
Foto: Freddy Wike

Tore Sandbakken (1985), perkusjonist, komponist, produsent, fra Trondheim
Tores første musikalske kjærlighet var Steely Dan og The Beatles, før han fant fram til jazzen og den improviserte musikken. Han er utdannet ved Norges Musikkhøgskole og Rytmisk Musikkonservatorium i København, og er en allsidig og etterspurt perkusjonist med konserter i Norge, Europa, Japan og USA, med band som Mapping Oceans, Dag-Filip Roaldsnes Ensemble, Odd Steinar Albrigtsen Quintet, Speakeasy, Aphrodisiac og Bergljot. Han har jobbet med musikere som Jens Carelius, Jan Vardøen, Nils Petter Mol-vær, Arrigo Cappelletti, Kristoffer Kompen og Stein Bull-Hansen. I 2009 ble han Spellemann-nominert for utgivelsen Kayak. Han er etterspurt som plateprodusent og studiomusiker og har medvirket på en lang rekke innspillinger. Han er også produsent for Jazzfest Trondheim og Midtnorsk Jazzsenter. I år kom Tore Sandbakken Trio med albumdebuten Imperfect Solitude, til strålende kritikker.

Tore har vært Klangfestivalens faste trommeslager siden starten i 2014, i år hører vi ham i Tore Sandbakken Trio fredag kl 2000, i Karl Seglems konsert Mytevegar lørdag kl 1900, og i avslutningskonserten med Dag-Filip Roaldsnes sekstett.

 

Trygve Fiske
Foto: Foto: Ingrid M.B. Halvorsen

Trygve Fiske (1987), bassist, komponist, fra Frei
Trygve fant en elbass i kjelleren i barndomshjemmet, siden har det vært ham og bassen. Han har studert ved jazzlinja på NTNU i Trondheim og på Norges Musikkhøgskole i Oslo, er fast medlem i John Pål Indreberg Trio, i Hanna Paulsberg Concept siden starten i 2010, og i Solveig Slettahjell Quartet siden starten i 2020. I 2013 fikk han Shell-stipend fra Moldejazz, og kvitterte året etter med ny musikk og ny kvartett i eget navn, Waldemar 4, som siden har gitt ut de kritikerroste albumene Waldemar 4 (2015) og The Buoy And The Sea (2020) og turnert i inn- og utland. Trygve benyttet pandemitida til å skrive bestillingsverket Cycles Recycled for sekstett, med urframføring på Jazzfest i Trondheim i 2021. For 2022/2023 er han tildelt det høythengende Jazzstipendiatet, for å utvikle prosjektet Fire is the Fuel/Brenn i meg for Trondheim Jazzorkester, med urpremiere på årets Moldejazz og turné til høsten.

Trygve har spilt regelmessig på Klangfestivalen siden 2015, i år hører vi ham i sjeldent duoformat med sanger og ektefelle Ine Hoem lørdag kl 1600, i Karl Seglems konsert Mytevegar lørdag kl 1900, og med Dag-Filip Roaldsnes sekstett på avslutningskonserten søndag kl 1400.

Det finnes mange kirker som Vågøy, vakre bygninger i vakre landskap. Det er når man åpner munnen her inne og sier et ord, synger en tone, at man skjønner at akkurat her, i denne kirka på dette neset ved Frænafjorden i Romsdal, må det være en Klangfestival!

  • Tilbake til toppen

Copyright © 2025 Klangfestivalen