Klangfestivalen

23.-25. august 2024

  • Klangfestivalen
  • Årets festival
  • Artister
  • Program
  • Billetter
  • Praktisk
  • Historie
    • Om festivalen
    • Tidligere festivaler
      • Klangfestivalen 2023
      • Klangfestivalen 2022
      • Klangfestivalen 2021
      • Klangfestivalen 2020
      • Klangfestivalen 2019
      • Klangfestivalen 2018
      • Klangfestivalen 2017
      • Klangfestivalen 2016
      • Klangfestivalen 2015
      • Klangfestivalen 2014
    • Klangturnéen
      • Klangturneen 2021
      • Klangturnéen 2019
      • Klangturnéen 2017
      • Klangturnéen 2015

Program 2023


FREDAG 25. AUGUST


kl 1800: Åpning / Åpningskonsert
Hilde Brunsvik og Karl Seglem åpner festivalen.

Jorun Marie Kvernberg / Elever fra Hustadvika kulturskule
Hvert år siden Klangfestivalen startet i 2014 har nåværende eller tidligere elever fra Hustadvika (tidligere Fræna) kulturskule stått på festivalscenen. Møtet mellom erfarne musikere, musikk-elever og publikum er en viktig tråd i festivalveven. Folkemusiker Jorun Marie Kvernberg leder årets elevensemble.

Jorun Marie Kvernberg: fele, hardingfele, sang
Elever fra Hustadvika kulturskule

KINDA Trio
Trioen besøkte Klangfestivalen for første gang i fjor, med en humørfylt og leken Grendahus-konsert for barn i alle aldre. De tre musikerne har en mangfoldig bakgrunn fra Serbia, Polen og Aserbajdsjan i tillegg til Norge, og blander uredd folketonetradisjoner fra mange kanter av Europa med et bredt klassisk repertoar, alt framført med livlig formidlingsevne.

Jasmina Zivic: fløyte
Anna Ostachowska: bratsj, fiolin
Zhala Aliyeva: cello

kl 2000: Tore Sandbakken trio Imperfect Solitude
Tore Sandbakken er vel etablert som perkusjonist og festivalprodusent gjennom mange år. Etter nærmere førti utgivelser med andre artister, kom endelig album, ensemble og turne i eget navn, et prosjekt som har duppet under overflaten i lang tid.

Om utgivelsen sier Tore: «In My Solitude» sa Duke Ellington – det er den positive ensomheten som kan være en fantastisk kreativ sfære å oppholde seg i. “Kun Gud er perfekt”, sa kunstnere før i tida. Det er nettopp i det ikke-perfekte du finner den største skjønnheten. Derfor er Imperfect Solitude det nye albumets navn.

Albumet er et resultat av det langvarige samarbeidet med pianist Dag-Filip Roaldsnes og saksofonist Hanna Paulsberg, og ble utgitt våren 2023.

Tore Sandbakken: perkusjon
Dag-Filip Roaldsnes: flygel
Hanna Paulsberg: tenorsaksofon

 

LØRDAG 26. AUGUST


kl 1600: Ine Hoem / Trygve Fiske
Sanger og låtskriver Ine Hoem er en anerkjent stemme i visejazzpop-feltet, i eget navn og i mange samarbeid, blant annet med far Edvard Hoem. Trygve Fiske er en etterspurt jazzbassist og komponist, senest bejublet jazzstipendiat med urframføring av bestillingsverket Sanger til SeRa på årets Moldejazz. Sammen gjør de en sjelden duokonsert på årets Klangfestival.

Ine Hoem: vokal
Trygve Fiske: bass

kl 1700: Edvard Hoem
Stort forfatterskap, raus formidler, fri dressur. Edvard Hoem leser for første gang fra den nye romanen Husjomfru, som kommer til høsten.

kl 1900: Karl Seglems MYTEVEGAR
Karl Seglem er et tilsynelatende bunnløst oppkomme av dypt original og nyskapende musikk, alltid i bevegelse og samtidig umiskjennelig seg selv. I de siste årene har Karl også markert seg som poet, og i sine nyeste diktsamlinger målbærer han en sterk bevissthet om båndene mellom menneskene og kloden vi lever på, og om skadene vi forårsaker.

Verket Mytevegar henter inspirasjon fra den norrøne myten om Balders død, som her settes inn i et øko-filosofisk klima-perspektiv der Karls poesi også er en bærende stemme. Verket samler tråder fra mange års kunstnerisk arbeid,  som albumet  Nunatak (2018) og den siste diktsamlingen Djup redsle. Djup ro. (2022).

Mytevegar urframføres på Oslo Jazzfestival i august, og får sin helt unike versjon på årets Klangfestival, med et bredt sammensatt ensemble.

Karl Seglem: tenorsaksofon, bukkehorn, stemme
Alf Magne Hillestad: perkusjon, elektronika
Dag-Filip Roaldsnes: flygel
Hayden Powell: trompet
Hilde Brunsvik: vokal
Morten Barrikmo: bassklarinett

Tore Sandbakken: perkusjon
Trygve Fiske: bass
Zhala Aliyeva: cello


SØNDAG 27. AUGUST


kl 1200: Konsertgudstjeneste
Komponist og organist Knut Anders Vestad leder årets konsertgudstjeneste – både konsert og gudstjeneste, med de fineste salmene, mye musikk, interessante bibeltekster og lystenning.

Knut Anders Vestad: flygel, orgel, komposisjoner
KINDA Trio: fløyte, bratsj, cello
Klangkoret ledet av kantor Gunn Sissel Bakken Håseth
Sokneprest Bjørg Myhre: liturg

Publikum: sang

kl 1300: Lunsj
Festivalmat, kaffe, kjeks. Vipps.

kl 1400: Dag-Filip Roaldsnes sekstett
Dag-Filip har spilt på samtlige festivaler siden 2014, og alle festivalens turneer, som leder for husbandet Roaldsnes Tre, Fire og Fem, som komponist og kapellmester, arrangør og akkompagnatør. Han har vært avgjørende i utviklingen av festivalens identitet og profil, ikke minst konsertgudstjenesten, og jobbet med temaet “salmer som standardlåter” i ulike formater og konserter over flere år.

I år avslutter han festivalen med ensemble i eget navn, og musikk som samler tråder og ser framover, med umiskjennelig Roaldsnes-signatur.

Dette sier Dag-Filip om konserten og festivalen:
August, dei ti siste åra av livet mitt, har eg reist til Vågøy kyrkje. Det har blitt ein tradisjon. Eller institusjon?

Eg er ikkje heilt sikker. Veit berre at eg likar å sjå tilbake. At eg gjekk seks år på Norges musikkhøgskule. At det forma meg. Og at eg kom heim til Klangfestivalen, og det forløste noko i meg? Eg skal ikkje vere bastant. Men at eg kom heim til Klangfestivalen, det er eg sikker på.

Når du veks opp i kyrkja, og farmor og farfar spelte piano på bedehuset, da har du røttene dine i den tradisjonen. “Kyrie Eleison”. “Salige visshet”. “Med Jesus vil eg fara”. Dette er musikk som eg kjenner på innsida. 

Men verda er større enn bedehuset på Valderøya. Ten Sing bevegelsen kom. Gospel. Men for meg var det jazz som betydde noko. Korleis det blei slik, er ei anna historie. Men poenget mitt her, er at alle desse ulike impulsane frå mi livsverd fekk flyte saman på Klangfestivalen. Festivalen opna ei dør for meg, gav meg moglegheit til å utforske korleis desse impulsane kunne finne kvarandre. Gi meining til kvarandre.

Thelonious Monk spelte “Salige visshet” på vekkelsesmøte i USA. “Med Jesus vil eg fara” er ein folketone frå Sunnmøre. Eg framførte ein ny komposisjon under Klangfestivalen, og Kåre Nordstoga gjorde meg oppmerksom på at eg hadde spelt siste linja frå salmen “Alltid freidig”.

Musikken flyter. Oppstår i eit blaff. For så å forsvinne. 

Til søndagens konsert har eg plukka ut låter som har blitt laga og fått si urframføring på Klangfestivalen. Eg har så lat dei få stå saman med salmar, og andre låtar som eg føler snakkar saman. Komposisjonar som rommer ulike impulsar. Vi kan kategoriserer det som jazz, folkemusikk, kunstmusikk. Det viktige er at desse tonane blir spelt. At denne klangen får vere, her i Vågøy kyrkje under Klangfestivalen 2023.

Dag-Filip Roaldsnes: flygel, komposisjoner, arrangementer
Hayden Powell: trompet
Jorun Marie Kvernberg: fele, hardingfele
Morten Barrikmo: bassklarinett
Tore Sandbakken: perkusjon
Trygve Fiske: bass

Det finnes mange kirker som Vågøy, vakre bygninger i vakre landskap. Det er når man åpner munnen her inne og sier et ord, synger en tone, at man skjønner at akkurat her, i denne kirka på dette neset ved Frænafjorden i Romsdal, må det være en Klangfestival!

  • Tilbake til toppen

Copyright © 2025 Klangfestivalen